За Жени

Последно добавено

Най-четени

Женско царство

АЛЕРГИЯ КЪМ ДОМАШНИЯ ПРАХ

Всяко  вящество в дома може да предизвика алергична реакция от страна на организма. Сред битовите алергии най-честа е тази от домашен прах. Домашния прах съдържа много важни алергени, които влизайки в контакт с организма могат да доведат до алергични реакции.
Алергията е вид повишена чувствителност на организма към различни вещества - алергени. При контакт с алергена за първи път се получава сенсибилизация на организма - изменение и изостряне на чувствителността на организма към дадения алерген. При повторно попадение на този алерген в организма той отговаря с алергична реакция - продуцира антитела, които се слепват с алергените. и ги извеждат от тялото. Проявлението на алергичната реакция е различно, от обрив до антифилактичен шок.
Алергените са вещества, които предизвикват алергиите. Това може да са белтъчни вещества, сложни съединения от друг произход, например полизахариди, прости химични вещества и отделни химични елементи. Алергените се делят на две големи групи - алергени които попадат в организма отвън и образуващи се в самия организъм.
Най-сложния по състав алерген е домашния прах, тъй като в него влизт микроскопични частички от дрехи и други тъкани, гъбички, частици от насекоми, пребиваващи в дома. Тези алергени по-често предизвикват алергични заболявания на дихателните пътища - алергия от домашен прах.
Домашните кърлежи, намиращи се в домашната прах, са най-активните причинители на алергии. В домашната прах могат да се намерят до 50 вида домашни кърлежи. В 1 г. домашна прах има няколко хиляди от тях. В домашната прах освен това се съдържат бактерии, например стафилококи, плесени и други видове гъбички. При алергия от домашна прах по-често възникват алергични реакции от бърз тип, които протичат с образуването на антитела.  Алергичните реакции от бърз тип, които възникват при вдишване на домашна прах, се проявява във вид на бронхиална астма, обрив, отток, конюктивит. По рядко възникват алергични реакции от бавен тип - дермати и екземи. Алергията към домашен прах се наблюдава целогодишно, макар, че през летния сезон се забелязва подобряване на състоянието, заради минималната концентрацоя на алергени във въздуха. Алергията се изостря през септември-октомври, период в който се размножават домашните кърлежи.Диагноза се поставя след извършване на кожни проби към битовите алергени. Прави се имунограма, която показва различни нарушения в отделни звена на имунитета. Обикновенно при алергичните хора се установява високи количества имуноглобулини от клас Е които всъщност представляват антитела към битови алергени.
Лечението на битовите алергии е свързано с прекратяване на контакта с алерогена, в случая с домашния прах, подържане на повишена хигиена. Когато отстраняването на алергена е невъзможно, се прави целогодишна специфична хипосенсибилизация - понижаване на чувствителноста на организма към алергена чрез кожно въвеждане на екстракти от него в постепенно нарастващи дози. Това понижава алергичната настройка на организма към конкретния алерген.

 

АЛЕРГИИТЕ - НАЙ ВАЖНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Алергичната реакция е патологичен имунен отговор към разнообразните агенти, с които организмът ни влиза в контакт по един или друг повод. В нейното осъществяване са ангажирани множество комплексни процеси , но един от ключовите моменти е освобождаването на хистамин и опосредствения от него тъканен отговор. Хистаминът е биогенен амин, играещ роля в ред физиологични процеси в централната нервна система както и чревния тракт. Най-съществен е приносът му обаче за имунният отговор и възпалението. Той се освобождава от белите кръвни клетки. Хистоминът е отговорен за разширението на съдовете, повишената им пропускливост, съкращаване на гладките мускули, особено тези в бронхиалното дърво, болка, сърбеж изявени под една или друга форма алергии. В някои случаи подобни промени могат да имат животозастрашаващ характер - при отток на ларинкса или анафилактичен шок. Изясняването функцията на хистамина има приложение намира приложение в борбата с атопичните резкции. Както е известно повечето от химичните вещества в организма действат чрез рецептори. Различните групи са отговорни и за различен ефект от стимулация на един и същ агент. Това се отнася и за хисмина, за които са описани няколко различни рецептора. Тези , участващи във възпалителната реакция са Н1 - подгрупа.
Те са показани при алергични ринити, конюктивити, уртикария и др.Първият препарат срещу алергии е създаден 1933 г. От тогава са произведени множество антиалергични медикаменти

 

Урок по английски 2

A family Talk

G:Hallo,Mary!
M:Hallo George!You look tired.Are you very tired?
G:Yes,I`m rather tired,indeed.I had to do at the office today.
M:Don`t you want a cap of coffee?Let me make some now.
G:Make it quickly and let`s drink it together and have a talk.
I need a little rest.But where is Suzy?I want to see that child.
M:She`s in the garden.Don`t let her come now.Let her play
with the other children.
G:And what is the news,Mary?Haven`t you any news to tell me?
M:Indeed I have.Our neighbours,the petrovs have a second child.
G:Good for them!Is it a girl or a boy?
M:It`s a girl this time.Last time it was a boy.They are very happy now.
G:I`m glad for them.They are a fine young family.

You look tired-изглеждаш уморен
I had a lot to do-Имах много работа
I`m rather tired-доста съм уморен
Let`s have a talk-Хайде да си поговорим
Thi time-този път
Last time-миналия път
Many time-много пъти

продължава>

 

РАЗЛИЧНИ РЕЦЕПТИ С ЧАЙ

1. Черният чай с мляко е добро профилактично средство срещу синдрома на профилактичната умора, той е полезен при изтощение на централната нервна система. При нарушение на вестибуларния апарат както и при болестта на мениер съпроводени с виене на свят се препоръчва да се дават запарени листенца от зелен чай. Това е отлично средство и при морска болест.
2. От подпухнали клепачи и торбички под очите ще ви избави маска от листенцата на запарен чай и сметана. Положете сместа в марлени салфетки и ги поставете на очите да престоят 5 до 10 минути.
3. Силата на запарката от зелен чай разтоварва очите отработа пред компютар. За целта намокрете два памучни тампона или парченца марля в поотлежал чай, леко ги изстискаите и ги сложете на клепачите си за 10-15 минути.

4. Най бързият начин да се излекувате от подпухване на клепачите е използването на пакртчета чай за еднократна употреба. Пригответе чай от 2 пакетчета, измиите се, изстискайте хубаво пакетчетата и ги поставете върху клепачите на очите си. Правете това всеки ден в продължение на 10 дни. Резултатът няма да закъснее.

При косопад втривайте в кожата на главата 20 процентен разтвор на зелен чай 4-5 пъти дневно.

6. За боядисване на коси можете да използвате естествени вещества.  Вземете една супена лъжица силно запарен чай, добавете 1 ч.л.  натурално кафе, 1 ч.л. коняк, така също и жълтък. Нанесете върху местата на косата като масажирате главата, завържете с полиетиленова забрадка , върху нея топла кърпа и изчакайте 30-40 минути, след това измиите с топла вода. Тази вода може да я използвате многократно и ще получите естестве


 

АСПИРИНЪТ ''УДРЯ ''ПО БЪБРЕЦИТЕ

В никакъв случай не трябва да приемате не само аспирин, но и други лекарства за понижаване на температурата. Дори малина и липа. Защото и в лекарствата, и в растенията, се съдържат еднакви вещества, понижаващи температурата. А те нарушават кръвоснабдяването в бъбреците.
Получава се така,че основният филтър на организма ни, който изхвърля основните грипозни токсини, получава по малко кръв. ''Затормозените'' бъбреци не произвеждат урина и в кръвта се появява дългоочаквания излишък от течности. А едновременно с това аспиринът и всички негови производни предизвикват нахлуване на кръв към кожата. Излишната течност се насочва към потните жлези.

продължава>

 
На линия са
В момента има 5 посетителя в сайта