За Жени Здраве ЛИШЕИ - НАРОДНА МЕДИЦИНА

ЛИШЕИ - НАРОДНА МЕДИЦИНА

Здраве - Здраве

1. ЛИШЕИ
Правят се компреси с настойка от ружа - 2 супени лъжици листа и корени се киснат в 300 г. студена вода 1 час. Прецежда се.
2. ЛИШЕИ
Лишеите по лицето се премахват със солена вода и отвара от елшови и брезови листа. На обикновен лишей могат да се правят компреси с отвара от хвощ или киселец.
3. ЛИШЕИ
60 г. цинков фосфат /от аптеката/ се смесва с 300 г. свинска мас. Маже се в продължение на 15 дни всяка вечер.


4. ЛИШЕИ
50 г. жълта глеч /от грънчаря/ се счуква и се смесва с 300 г. свинска мас. Всяка вечер в продължение на 20-30 дни се мажат лишеите.
5. ЛИШЕИ
Лишеите по лицето се премахват със солена вода, с отвара от елхови иглички или брезови листа, сок от лимон. Лицето не трябва да се мие с вода и сапун. Да се почиства с козметично мляко. На обикновен лишей се правят компреси от хвощ. Мокрият лишеи се почиства с 2-процентов салицилов спирт или чист алкохол.
6. ЛИШЕИ
При сух лишей засегнатото място се натърква със склидка чесън или дървесна пепел.
7. ЛИШЕИ
При сух лишей се вземат 1/4 от вестник, който е от същия ден. Прави се фуния, на която се подравнява устието, така че обърната, да легне на дъното на емайлирана чиния. Фунията се запълва откъм дъното на чинията, като върхът се поддържа с ножица, докато изгори. С получения жълт мехлем на дъното на чинията бързо се намазва лишеят, който предварително е почистен с вода и подсушен.

 

Още по темата