За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАК ДА ЗАПАЗИМ ПОДПРАВКИТЕ ЗА ЗИМАТА

КАК ДА ЗАПАЗИМ ПОДПРАВКИТЕ ЗА ЗИМАТА

Най-популярният начин да запазим подправките за зимата е да ги изсушим предварително. Магданозените листенца се откъсват внимателно и се оставят върху хартия да съхнат, а другите – джоджен, мащерка, розмарин – се връзват на букети и се загръщат с хартия, за да не се прашат.

 

След като изсъхнат, те се стриват между дланите и се почистват от натрошените клонки. След това се насипват в добре затварящи се буркани.

Накълцаните зелени подправки може да се замръзят в хладилната камера или фризера. Разпределете ги във формата за лед и добавете малко вода При дълбокото замразяване ароматната зеленина не губи вкусовите си качества повече от половин година.

Зеленият джоджен и босилекът най-добре запазват аромата си в растително масло. Измитите и подсушени подправки се слагат в бурканчетата и се заливат с олио или зехтин. А естрагонът и копърът е по-добре да се държат в оцет.

Растителното масло и оцетът, използвани за съхранението на подправките, са изключително ароматни и поради това много подходящи за подправяне на салати. Със зелени подправки може да ароматизирате и краве масло или маргарин, като накълцате тревите на ситно и ги размесите с мазнината. С такова уханно масло се мажат филийки за закуска или то се поднася към печени меса. Шницелът по виенски например задължително се поднася с топче масълце, ароматизирано с магданоз. Разстлано върху още топлия шницел, то омекотява панировката му и го прави още по-вкусен.

Последна промяна (Понеделник, 11 Юли 2011 16:22)

 

Още по темата