За Жени Здраве ПАТЛАДЖАНЪТ ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕСТИ

ПАТЛАДЖАНЪТ ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕСТИ

Здраве - Здраве

Патладжанът е особено ценен за сърдечноболните като профилактика на атеросклерозата. Не всички зеленчуци могат така усилено да изхвърлят холестерола, така добре да прочистват съдовете и да ги правят по еластични.. Патладжаните са тези, които помагат за по-здрави капиляри и ни защитават от инфаркт. В патладжаните се съдържат витамините С,РР и тези от групата В. Има добър набор и от микроелементи – калий, фосфор, калций, натрий, кобалт, магнезий и желязо. Патладжаните нормализират водно-солевата обмяна, избавяйки организма от пикочната киселина. А това е много полезно при подагра.

 

Патладжаните са зеленчука на старите хора. Ако ядете редовно от тях, ще забравите за дълго време за старческите си болежки. Освен това патладжанът стимулира работата на далака, на костният мозък. Той повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Патладжаните са полезни и за бременните жени, и за децата. Те помагат при малокръвие и придават жизнени сили. 100-200 г. на ден – такава е лечебната норма. Освен това патладжанът е полезен при оплешевяване, псориазис и други кожни болести.

Но…патладжанът може да бъде и коварен – в него се натрупва вредното горчиво веьество соланин. В концентриран вид то е силна отрова, затова не трябва да ядете сурови патладжани. Най-добре ги печете или приготвяйте на пара.

Предлагаме ви няколко полезни рецепти и съвети:

- При сърдечни отоци изсушете 13 патладжана и ги смелете в кафемелачката. На сутринта залейте 4-5 с.л. от този прах с половин литър бяло вино, подръжте 3-4 мин. на слаб огън, след това разделете кашицата на две порции и ги изяжте преди закуската и преди обяда.

- При изгаряния наложете на засегнатото място от меката част на патладжана. Сменяйте превръзката на всеки половин час.

- При забиляване в устната кухина – стоматит, гингивит – настържете меката част на пресен патладжан на ренде и смесете със сол в съотношение 1:1. Втривайте по нйколко пъти на ден във венците. След процедурата изплаквайте устата със студена вода. Съхранявайте в хладилника.

 

Още по темата