За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ЕНЗИМИТЕ СПОМАГАТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ХРАНАТА

ЕНЗИМИТЕ СПОМАГАТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ХРАНАТА

Краят на работния ден. Прибираме се в къщи при любимите си хора и сядаме да вечеряме. Често това е единственото ядене за деня, но дори и да не е, най-вероятно е най-обилното. Храненето и храната са част от нашия живот и са много важни за здравето ни, тъй като ни дават всички полезни вещества, от които се нуждаем.

 

Колкото и да не се замисляме, храненето е сложен процес, при който организмът излъчва необходимите му нутриенти. Преработката на храната започва още от устата. В слюнката ни се съдържа ензимът амилаза, който започва да действа с дъвченето на храната. Втората спирка е стомахът, където стомашните сокове, със съдържащите се в тях ензими, започват да смилат храната, която се превръща в каша. Мускулатурата в долната част на стомаха осигурява придвижването на съдържимото до дванадесетопръсника. Тук кашата е подложена на действието на ензими, съдържащи се в в соковете, отделяни от жлъчката и панкреаса и преминава в тънките черва. Панкреатичната липоза смила мазнините в условията на силно алкална среда на червата.

Т.е. на всеки отделен етап от храносмилането са необходими ензими. Ензимите са протеини, които ускоряват химическите реакции в организма. Без тях процесите в нашето тяло биха протичали толкова бавно, че не би било възможно съществуването ни. Недостигът само на един ензим би повлиял на целия ни метаболизъм. Колкото повече разчитаме на синтезирането на ензими в организма, толкова повече го натоварваме и редуцираме времето за възстановяване. Основната грижа на тялото е да осигури достатъчно хранителни вещества за съществуването си – като разгради и усвои продуктите и ги превърне в източник на полезни вещества. Този процес отнема много енергия, особено ако организмът трябва сам да синтезира липсващите ензими. При хранене над 50% от енергията се изразходва за процесите на храносмилане. При силен синтез, много ниска или много висока температура, или други екстремни обстоятелства, тялото се нуждае от много повече ензими, отколкото в нормално състояние.

Допълнителното приемане на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления, подобрява кръвообръщението, помага при зарастване на рани и се бори с вируси. Именно поради тази причина е важно да се запази нивото на ензимите в тялото. Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите – чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки.

Последна промяна (Събота, 05 Март 2011 19:46)

 

Още по темата