За Жени Здраве КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАК НА ГЪРДАТА?

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАК НА ГЪРДАТА?

Здраве - Здраве

Няма единствен и универсален метод за профилактика на рака на гърдата, но съчетанието на няколко подхода ще ви помогне да намалите риска от това заболяване. Ето някои фактори, които влияят на риска от възникване на рак на гърдата:

 

  1. НАПЪЛНЯВАНЕ – Според данни от изследвания напълняването след менопауза е рисков фактор. Учените смятат, че това се дължи на хормона естроген. Мастната тъкан способства за циркулация на естрогени в организма дори и след като яйчниците престанат да ги изработват.
  2. АЛКОХОЛ – Рискът от рак на гърдите се повишава ако жената редовно употребява алкохол /даже и само няколко ‘’порции ‘’ на седмица. Учените не знаят каква е точната причина за това. Възможно е алкохолът да повишава нивото на естрогена или пък въздейства канцерогените.
  3. ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ – Заниманията с физкултура намаляват риска от заболяване от рак на гърдата, а също и рецидивите на заболяването. Физическата активност влияе благоприятно на организма по множество начини, включително и за намаляване на теглото, намалява количеството естрогени в тъканите на млечната жлеза.
  4. ВИТАМИН Д – Доказано е , че витамин Д защитава от някои видове рак, в това число и от рак на гърдата.
  5. ПРИЕМ НА ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ - Естрогените, които циркулират в организма на жената са фактор на риска за възникване на рак на гърдата. Някои учени имат съмнение по повод на безопасността на хормоналните контрацептиви и хормоналната заместителна терапия след менопауза. Преди да започнете да приемате от тези препарати, обсъдете това с лекуващия ви лекар.
  6. ПЛЪТНАТА ТЪКАН НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ – Върху плътността на млечните жлези влияят възрастта и генетичните фактори. Ракът на гърдата при жените с плътни млечни жлези се установява цифрова мамография.

 

 

Още по темата