За Жени Диети ДИЕТА СРЕЩУ ХРОНИЧНАТА УМОРА

ДИЕТА СРЕЩУ ХРОНИЧНАТА УМОРА

Много хора се сблъскват с подобен проблем. Сънливостта се предизвиква изведнъж от няколко фактора. И във всички случаи на организма може да му се помогне, като леко се промени менюто.

 

Първо, в студеното време на годината във въздуха има по-малко кислород, отколкото през лятото. Съответно във всички наши органи, вкл. и в мозъка, затова ни клони на сън. Затова е нужно през деня да подхранвате организма си с желязо. То е необходимо за изработването на хемоглобина., които доставя кислород в тъканите. Веднага щом клетъчното дишане се подобри, желанието да спите ще изчезне.

На вас ви са нужни по 18 мг. желязо на ден. За тази цел изяждайте по 200 гр. говежди черен дроб. Много желязо се съдържа и в червеното месо и яйчния жълтък. Не забравяйте за този продукт – поне два пъти в седмицата яжте от тях.

Втората причина за зимната сънливост е недостигът на въглехидрати в менюто. Вие не случайно сте опитвали да се разбудите със шоколад. Захарта от него бързо се усвоява в стомаха и повишава нивото на глюкозата в кръвта. Благодарение на това ние чувстваме прилив на сили. Но този ефект е краткотраен. Само след час нивото на глюкоза отново спада и предизвиква поредния пристъп на умора./ За да не се случи това, заменете шоколада с овесена каша. През зимата зърнените продукти и особено булгурът трябва да станат основна част от вашето меню. Те зареждат с енергия за по дълго време. Няколко часа след това няма да изпитате желание за сън.

Налага се да се откажете и от кафето – при честа употреба то изтощава нервната система и предизвиква още по голяма умора. През зимата са полезни витаминните напитки – шипкови отвари, чай каркаде, ягодов сироп с много малко захар или просто вода с парченце лимон. Всички те са богати на витамин С, които повишава жизнения тонус

 

Още по темата