За Жени Здраве ТЕМПЕРАТУРАТА ДО 38 ГРАДУСА НЕ БИВА ДА СЕ СВАЛЯ С ЛЕКАРСТВА

ТЕМПЕРАТУРАТА ДО 38 ГРАДУСА НЕ БИВА ДА СЕ СВАЛЯ С ЛЕКАРСТВА

Здраве - Здраве

 

 

ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ТОВА, ЧЕ В ОРГАНИЗМА СЕ СЛУЧВАТ ПРОЦЕСИ, ПОМАГАЩИ ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ НАХЛУЛИТЕ МИКРОБИ.

 

Високата температура при простудни заболявания и грип по скоро свидетелстват за това, че имунитетът ви е напълно нормален. При такива хора инфекциозните заболявания протичат бързо и бурно, не се проточват със седмици, а оздравяването настъпва бързо. Високата температура свидетелства за това, че в организма се случват процеси, помагащи да се ликвидират нахлуващите микроби. Затова невинаги е нужно да се сваля температурата, още овече с помощта на лекарствата.

Преди всичко лекарите в днешно време смятат, че температурата до 38 градуса въобще не трябва да се сваля с лекарства и средства от типа на аспирина и аналгина. Плюс това тези два препарата вече не се препоръчват, дори се ограничават в много случаи. Категорично не трябва да се дават на деца до 16 години, а също и при някои болести – гастрит и язва на стомаха, болести на кръвта и бъбреците. По меки и безвредни си остават парацетамолът и неговите разновидности. Купувайки препарат против грип, обърнете внимание дали в състава му влизат парацитамол и други компоненти . По препоръки на Световната здравна организация той се смята за най-безобидно и достатъчно ефикасно средство при трескави състояния. Той не само сваля температурата, но и оказва противовъзпалително действие.

Пийте хапчета само ако тя влошава състоянието ви – изпадате в трескаво-възбудено състояние, рязко се понижава апетитът ви и се влоши сънят ви.

ПИЙТЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ. Пригответе си билкови чайове от лайка, жълт кантарион, липов цвят, мента, сушени малини или ягоди. Можете да приготвите чая в термоса и да добавите в него подправки - джинджифил, карамфил, кимион, кардамон, дафинов лист. Такъв хубав оздравителен чай, с чаена лъжичка мед ще регулира температурата на тялото и постепенно ще я нормализира. Можете да пиете и боровинков сироп.

Освен обилно питие, е необходимо да вземете и други мерки. Те са насочени към това да не се прегрява кожата. За целта следете стаята, в която се намирате, редовно да се проветрява, за да не стане много горещо. Не включвайте допълнително отопление. Поставете до леглото си съд с вода и опитайте дори да овлажните въздуха в стаята. Независимо, че сте се простудили, се обличайте леко. Хубаво е няколко пъти на ден да се измивате с топла вода и да сменяте бельото си. Но разбира се не допускайте течение. Можете да си поставите влажен хладен компрес на главата, ако температурата ви тежи.

Ефикасно средство при висока температура по време на простуда и грип е обтриването с водка или ракия, може и разреден спирт. След това е нужно да облечете леки дрехи. Правете тази процедура по 3-4 пъти на ден.

Ако не ви е изчезнал апетита, яжте често на малки порции. Употребявайте леки храни.По време на болестта се откажете от всичко мазно, лютиво, солено, пикантно, прекалено сладко.

 

Още по темата