За Жени Здраве ШИЙНА ОСТЕОХОНДРОЗА /СТЕСНЕНИЕ НА ШИЙНИТЕ ПРЕШЛЕНИ/

ШИЙНА ОСТЕОХОНДРОЗА /СТЕСНЕНИЕ НА ШИЙНИТЕ ПРЕШЛЕНИ/

Здраве - Здраве

Гръбначният стълб е основният орган на опорно-двигателния апарат. Изпълнява две основни функции. От една страна, е орган за опора и движение, а от друга – защита на гръбначния мозък. Проблемът с шийната остеохондроза е много актуален. По честота шийната остеохондроза заема второ място след поясната и засяга най-работоспособната възраст.

 Дегенеративните изменеия в дисковете най-често засягат най-подвижните долни шийни прешлени на гръбначния стълб където е особено увеличено натоварването.

Телата на шийните прешлени са малки и са съединени помежду си с дискове не по цялото протежение. Поради това натоварването, падащо върху шийните дискове е по-голямо, отколкото в другите отдели на гръбначния стълб. При остеохондрозата разрастването на остеофити в ставите нерядко стеснява това отверстие и може да бъде притиснат нервният сноп.

В шийната област за разлика от другите области на гръбначния стълб коренчетата вървят на отвесна, а под прав ъгъл към гръбначния мозък Това води до ограничаване на тяхната подвижност, към опъване, триене и голяма ранимост при наличие на остеохондроза.

ВНИМАНИЕ – От шийната остеохондроза боледуват предимно хора, професиите на които са свързани с еднообразни и чести движения на главата /машинописки, шлосери, стругари, шофьори/. Движенията нерядко са придружени от болка и хрущене, а тяхната амплитуда е ограничена, но не води до пълна неподвижност. Най-често се срещат уврежданията на две-три долни шийни коренчета, където гръбначният стълб е най-подвижен. Водещият и постоянен синдром на компресията на коренчетата е болката. Тя има остър режещ характер и е придружена от усещането за протичането на електрически ток. Болките се разпространяват отгоре надолу от раменната област в областта на мишницата, предмишницата и пръстите. Усилват се при кашляне, кихане, напъване и наклон на главата към здравата страна.

В периода на изостряне на оплакванията е необходим максимален покой в шийната част на гръбначния стълб. Покоят осигурява разтоварването на засегнатия сегмент, намаляване на вътредисковото налягане на коренчетата при различни движения и намаление на отока. Болният се поставя на твърдо леко. Дългото стоене с разгъната шия не се препоръчва. За обездвижване се използва ортопедична яка. Физиотерапията е най-разпространеният метод при терапия на шийната остеохондроза. Лечението на шийната остеохондроза започва със специализиран неврологичен преглед и компютърни изследвания, които установяват състоянието на мускулите, нервните коренчета и скоростта на провеждане на нервните импулси по хода на нерва.

Добри резултати дава комбинацията на класическата терапия с модерната лазерна физиотерапия, при което бързо се овладява болката, премахва се възпалителния процес и се постига дълготраен лечебен ефект.

 

Още по темата