За Жени Здраве МРЪСНИТЕ РЪЦЕ ВОДЯТ ДО КУП БОЛЕСТИ

МРЪСНИТЕ РЪЦЕ ВОДЯТ ДО КУП БОЛЕСТИ

Здраве - Здраве

Още от детството ни преследва фразата: ''Измиите си ръцете,преди да седнете на масата!'' И ние изпълняваме този ритуал, без да се замисляме защо трябва да го правим и по какъв начин влияе на ''епидемологичната'' обстановка в организма ни.

Най-мръсната част от тялото ни - природата така ни е устроила, че ръцете ни са най-контактната част от тялото. С юмрук вляво поваляме противника си в нокаут, с края на пръстите си леко докосваме косата на малкото си момиченце, с уверено двийение отваряме вратата пред красива дама... И още най-малко 5000 манипулации на ден. Затова ръцете се замърсяват много по-често, отколкото всички други части на тялото.

Убийствения коктейл - какво е мръсотията? Това е коктейл от прах и органични химически вещества, бактерии, вируси и др. Калта в големия град /например натрупала се върху ''чистата''дръжка в автобуса/ ,  е много '' по-богата'' по състав от най-смелите ни очаквания. Всеки следващ пътник дава своя принос за обогатяване на патогенните микроорганизми.

Сами за себе си санитарен контрол: След като сте пътували в метрото или 10 пъти сте отворили и затворили вратата на кабинета си, вече сте станали горд собственик на богат асортимент от микроорганизми. За да предотвратим попадането им с храната в стомаха, още от деца знаем, че трябва да си мием ръцете преди ядене. Със сапун. Препоръчително е антибактериален. Това е първото правило за защита срещу чревни инфекции.

 

Още по темата