За Жени Лице и кожа КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПАРАДОНТИТА

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПАРАДОНТИТА

Оказва се, че основен проблем за жените над 45 години е пародонтитът, а не кариесът, както се смяташе по-рано. Затова е важно как трябва да се грижат за венците си на тази възраст.

 

Основната причина е менопаузата. Тя обикновено настъпва след 45-годишната възраст на жените. През този период настъпва хормонално пренастройване в целия организъм. Понижава се нивото на женските полови хормони. Знаем, че точно те регулират минералната обмяна в костите. Те започват да изпитват недостиг на калций и флуор, а това води и до остеопороза. Всички тези изменения се отразяват и на състоянието на зъбите. Те стават по уязвими и лесно се разрушават. Хормоналните промени влияят и на състоянието и на кръвоносните съдове. Повишава се тяхната пропускливост и те по лесно се травмират. Ето затова венците стават прекалено чувствителни, дори започват да кървят.

Освен към гениколога си жената в тази възраст трябва да се обърне и към ендокринолог. Той подбира необходимите препарати, които да стабилизират нивото на хормоните и да отслабят нежелателни ефекти. Обаче парадонтитът може да се провокира  и от други усложнения и нарушения на здравето. Те често възникват с възрастта. На първо място става дума за хипертония и захарния диабет. Повишеното кръвно налягане, както и дефицитът на хормони се отразяват негативно на кръвоносните съдове. Поради тази причина във венците често възниква кървене. А при захарния диабет силно се понижава общият имунитет на организма. Затова вредните микроби в устната кухина могат безпрепятствено да се размножават и да предизвикат възпаление.

В натрупания по зъбите  налеп има голямо количество микроорганизми. Те предизвикват възпаление и в крайна сметка водят до парадонтит. За да не се случи това, следвайте някои препоръки. Обърнете внимание на лечебните пасти за зъби. Жените над средна възраст могат да опитат и екстрати от лекарствени растения. Например с лайка, шипка, градински чай. Тези билки оказват мощно противовъзпалително действие. Можете да приемате различни разтвори за изплакване на устната кухина. Много добре действа  течност съдържаща веществото хлорхексидин. То предотвратява образуването на микробен налеп и поява на възпаление.

 

Още по темата