За Жени Здраве ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ПО ЧЕСТО ОТ ГЛАВОБОЛИЕ

ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ПО ЧЕСТО ОТ ГЛАВОБОЛИЕ

Здраве - Здраве

Момчетата и момичетата страдат еднакво често от главоболие, показват изследванията по темата. След навлизане в пуберитета, когато започва отделянето на хормони, момичетата получават по-често пристъпи на мигрена. В зряла възраст два пъти повече жени, отколкото мъже са подвластни на страданието мигрена.

 

Хормоните са присъщи както на жените, така и на мъжете, но само жените страдат от така нареченото ''хормонално главоболие''. Думата хормон произхожда от гръцки и в буквален превод означава - привеждам в действие.

Хормоните регулират и инициират много от функциите в организма, като например метаболитните хормони регулират превръщането на храната в енергия, растежните хормони обуславят и контролират растежа у децата, други хормони обуславят мъжкото и женското у индивида. Всички хормони се  произвеждат от ендокринните жлези в организма - тиреоидна, надбъбречна, хипофиза и др. В балалансирането на организмовите функции ендокринната и нервната система работят заедно. Това осигурява стабилност от една дтрана, и възможност за бърза реакция от друга.

МЕНСТРУАЛНА МИГРЕНА - 70% от жените с мигрена имат така наречената менструална мигрена. Тя се появява малко преди, през или веднага след овулацията.

Основната причина за главоболието тук , както и при всички останали типове главоболия е серотонинът. Някои изследователи предполагат, че мигрените са наследствено нарушение в метаболизма на серотонина. В частност серотонинът влиза във взаимодействие с женските полови хормони и по точно с естрогена.

Естрогенът е хормона, който регулира менструалния цикъл. Той се намира в ''равновесие'' с друг хормон - прогестерона. Когато тяхното ''равновесие'' се промени организмът става уязвим и появата на главоболие става възможно.

СИМПТОМИ - Те са много сходни с тези на простата мигрена. Главоболието започва едностранно, може да има повръщане, повишена чувствителност към светлина и шум.

ЛЕЧЕНИЕ - Необходима е консултация с лекар.Ако взимате медикамент за главоболието си може да го оцените по-този начин. Ако той се окаже неефективен или приемате друго лекарство трябва да обсъдите това с вашия лекар. Този тип мигрена изчезва при бременност. В някои случаи жените получават облекчение след климактериума, но понякога страданието си остава.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ ПРИ МИГРЕНА

МЕД И ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ СРЕЩУ МИГРЕНА - За прекратяване на болките помага ежедневна употреба по време на хранене на 1 ч.л. мед и 1 ч.л. ябълков оцет.

ЧАЙ ОТ ИГЛИКА ПРОТИВ МИГРЕНА - 1 препълнена ч.л. иглика се попарва в 250 мл. вряла вода, 20 мин кисне и се изпива. Това се прави 2-3 пъти дневно, до оздравяване.

 

Още по темата