За Жени Здраве КИСЕЛОТО МЛЯКО ПОЧИСТВА СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА

КИСЕЛОТО МЛЯКО ПОЧИСТВА СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА

Здраве - Здраве

Кефирът е млечнокисел продукт, чийто вкусови качества са много близки до тези на българското кисело мляко.

За разлика от прясното мляко, което причинява храносмилателни проблеми, киселото ги отстранява. Същото се наблюдава, когато при приготвянето на сиренето се прибавя кисело-сирният фермент. Този фермент е извлечен от стомаха на телето.

 

При пресеченото мляко стомахът се изпълва с един коагулум, доста труден за преработка. Това обяснява лошото възприемане на прясното мляко при случай на функционални стомашни смущения, докато киселото мляко не причинява практически усложнения.

За разлика от  коагулума на прясното мляко, киселото има гранулна консистенция. Разликата ясно се забелязва при повръщане - когато децата повръщат млякото, то се явява във вид на бели точици, докато киселото мляко е течно.

ВНИМАНИЕ !

Точно в стомаха киселото мляко проявява най-добри качества. То почиства, така да се каже, лигавицата и оказва благотворно въздействие върху чревната флора. Мможеството вредни бактерии са прогонени от бацила на киселото мляко, което благоприятства храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

За постигането на максимален ефект е най-добре киселото мляко да се консумира преди салатата, като след това следват зеленчуците. Много често киселото мляко се сервира с плодове. Тази комбинация не се препоръчва, защото поражда образуването на газове. Ако сте склонни към това, яжте киселото мляко отделно и не го смесвайте нито със захар, нито с ягоди или други плодове. Киселото мляко е много полезно и при процеса на гниене в стомаха, което се съпътства с неприятна силна миризма на изпражненията. Много пациенти се спасяват от подобни неприятности след консумацията само на една чаша кисело мляко.

Но киселото мляко съвсем не е чудотворно лекарство. Неговото въздействие се проявява бавно. Всяко съвременно домакинство трябва ежедневно да консумира кисело мляко като профилактично средство против стомашни болести.

 

Още по темата