За Жени Здраве КАК ДА УСКОРИМ ЗАБАВЕНАТА ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА

КАК ДА УСКОРИМ ЗАБАВЕНАТА ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА

Здраве - Здраве

До голяма степен наднорменото тегло се дължи на забавената обмяна на веществата. Но диетолозите твърдят, че не се налагат кой знае какви усилия, за да ускорите стапянето на тези злополучни мазнини, които сте натрупали. Необходимо е само да преразгледаме менюто си. Налага се да включите някои биологичноактивни продукти, а също и процедури, които ще ви подействат чудесно.
НЕПРЕМЕННО ЗАКУСВАЙТЕ. ТОВА УСКОРЯВА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА - Яжте по пет пъти на ден на малки порции. Това трябва да се превърне в основа на вашата диета. Яденето ускорява обмяната на веществата. По принцип за преработването на употребените от вас хранителни вещества се изразходват десет процента от калориите, които стапят за един ден. И непременно закусвайте. Сутрешната закуска ускорява обмяната на веществата на вашия организъм.
Наблягайте на месото. За да преработи белтъчната храна, организмът изразходва повече време и калории, отколкото да се ''справи'' с лесноусвоимите въглехидрати и мазнини. Според американските диетолози процесът  на преработване на белтъчините активизира изразходването на енергия  от организма - стапят се почти два пъти повече калории. Има още приятни  и оптимистични данни за тези, които обичат месото. Съвсем наскоро датски изследователи стигнаха до извода - ако увеличите белтъчините с 20 процента за сметка на въглехидратите, че се повиши стапянето на калории с цели 5 процента.
НАУЧЕТЕ СЕ ВСЕКИ ДЕН ДА ПРИЕМАТЕ С ХРАНАТА ЛЮТИВ ЧЕРВЕН ПИПЕР - Време е да се научите всеки ден да приемате лютив червен пипер. Знаете, че в него се съдържа веществото капсаицин. Точно то прави пипера лютив. Но освен това ускорява обмяната на веществата, подобрява сърцебиенето и повишава температурата на тялото. Резултати от изследвания показват, че една порция лютива храна ускорява с цели 25% обмяната на веществата. Този ефект продължава цели 3 часа. Нищо, че малко ще ви залюти. Леките закуски, подправени с лютив червен пипер, ще ви помогнат да стопите без всякакви усилия 305 ккалории само за един ден. Не забравяйте витамините, особено витамин В6. Те действително ускоряват обмяната на веществата в клетките. А фолиевата  киселина, която се съдържа в морковите, помага за укрепване на имунната система и прочистването на организма.
ЙОДЪТ АКТИВИЗИРА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И УСКОРЯВА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА - Задължително трябва да обърнете внимание на това колко йод приемате. Този микроелемент активизира щитовидната жлеза и ускорява обмяната на веществата. Много йод се съдържа в морското зеле. Ако свикнете да сдъвквате ябълкови семки, ще получавате дневната доза йод. А джинджифилът и морските водорасли помагат и за процеса на храносмилането. Все пак внимавайте, трябва да имате здрава щитовидна жлеза, за да наблягате на тези продукти.
Пийте кафе и зелен чай. Кофеинът засилва сърцебиенето, т.е. ускорява стапянето на калориите. А в зеления чай се съдържа полифенол, които също действа възбуждащо, но не ''подтиква'' сърцето, а мозъкът и нервната система. Ефекта е същия. Зеленият чай ускорява обмяната на веществата с 10 до 16 процента и помага за освобождаването на мастните киселини.

 

Още по темата