За Жени Здраве ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Здраве - Здраве

При възрастните хора се приема за високо такова кръвно налягане, което има средна стойност - измерена в два различни дни, поне три пъти в различни часове - по-висока от 140/90hgmm/живачни милиметра/ . Критичната стойност е определена по препоръка на Световната здравна организация. От медицинска гледна точка е показателна долната граница/по малката цифра/-така наречената диастолна стойност. Ако диастолната стойност е 90-104 имаме леко повишено кръвно налягане, ако тя е 105-114 - средно високо, а ако е над 115 - много високо кръвно налягане.


В по-голямата част от случаите, причината за високото кръвно налягане не е известна. Симптомът е първичната или есенциална хипертония, следователно само болест. Знае се обаче, че за появата на временно и на трайно високо кръвно налягане в еднаква степен има значение - наднорменото тегло, прекомерната употреба на сол, алкохолът, пушенето, липсата на движение, стресът, шумът, съдържанието на олово в кръвта, наследствена обремененост, употреба на прекомерно много лекарства. Колкото по-тесни и по-малко еластични са стените на артериите, толкова повече се повишава кръвното налягане. Например, определени болесто на сърцето и бъбреците, както и диабетът, причиняват също повишаване на кръвното налягане. Ако успеем да разкрием някоя от причините за повишаването на кръвното налягане, може да се говори за вторична хипертония. Само 10% от страдащите от високо кръвно налягане са с вторична хипертония. В тези случаи на първо място е от значение лечението на първопричината и на основното заболяване.Симптомите при хипертония са - главоболие, кръвотечение от носа, виене на свят, гадене, повръщане, зрителни смущения, безпокойство, спазми, сърдечна недостатъчност, болки в областа на гръдния кош.
Почти винаги, за начало си струва да се опита лечение без лекарства. Ако диастолната стойност се покачи над 100, е препоръчително приемането на лекарства за понижаване на кръвното налягане. Ако има друго заболявание, кръвното налягане трябва да се свали със следните методи - намаляване на телесното тегло, безсолно хранене, намаляване или отказване употребата на алкохол, избягване на стресови ситуации, отказване от контрацептиви, отказване от пушенето. Ако тези методи не доведат до резултат или пък болният не спазва инструкциите, трябва да се приложат ефективни лекарства за понижаване на кръвното налягане. Страдащите от високо кръвно налягане трябва да е наясно с евентуалните странични ефекти на лекарствата. Преди се е смятало, че препаратите за понижаване на кръвното налягане трябва да се приемат цял живот. Днес това схващане е твърде остаряло.
ДА СЕ ХРАНИМ ПРАВИЛНО
Основно правило за храненето на страдащия от високо кръвно налягане е следното - малко сол, много калий. Необходимо е да се привикне към безсолна диета. Нервните ни окончания за вкусови усещания са се приспособили към солта, ето защо възприемаме като безвкусни безсолните ястия. Добрият готвач може да замести солта с подходящи подправки и овкусители. Към смесите от подправки обаче трябва да се подхожда внимателно, тъй като почти всички съдържат сол. Консервите и готовите ястия също се приготвят със сол. В хляба, колбасите и сиренето също има много сол. Под въздействието на лекарствените препарати за понижаване на кръвното налягане калият в организма намалява. Ето защо тий трябва да се набави с подходящо хранително меню или с други лекарства. Храните с високо съдържание на калйй са - картофите, варивата, бобовите растения, пресните плодове, сушените плодове и орехите.

 

Още по темата