За Жени Здраве ТУМОР НА ГЪРДАТА

ТУМОР НА ГЪРДАТА

Здраве - Здраве

Повечето от добрикачествените тумори на гърдата са мастопатии, които в началото се появяват като болезнени, изпъкнали, възлести втвърдявания в гърдата. По-късно в тях се образуват кухини, пълни с течност, така наречените кисти. Самата мастопатия не е опасна , но може да се превърне в раково образование. Ракът на гърдата  е злокачествен тумор на гръдните жлези. Съществуват различни видове тумори.

 Някои от тях нарастват съвсем бавно и само тогава се появяват метастази, когато са вече твърде големи. Други видове нарастват и се разсейват бързо. Самият тумор е по-малко опасен от разсейките в костите, в белите дробове и в други органи. Точната причина за рака на гърдата не е известна и до днес. От статистиката са познати редица рискови фактори. При много от болните са налице наследствени предразположения, т.е.  имало е вече  случай с рак на гърдата в семейството. Други чести причини са бездетие, първо раждане в напреднала възраст, краткотрайно кърмене и някои менструални смущения. Най-често се образува при жените над четиридесетгодишна възраст, но не може да се изключи изцяло и появата му в по-ранна възраст.
Ако при редовното самонаблюдение забележите нередности, веднага трябва да се обърнете към лекар. Ако наистина става дума за злокачествен тумор, в ранния стадии има добри шансове за излекуване. При съмнителните случаи лекарят извършва мамография/рентгеново изследване на гърдата/, за да установи дали туморът е доброкачествен или злокачествен. В случаи на рак се предлага лъчева терапия или оперативно лечение. При тежките случаи, когато гърдата трябва да бъде отстранена, след известно време формата и може да се възстанови с пласична операция.
ВАЖНО
1. Възползвайте се от безплатните профилактични прегледи за рак.
2. Преглеждайте редовно гърдите си. В случай на съмнение веднага се обърнете към лекар.
3. Пригответе се за въпросите  на лекаря:
Кога и в коя част на гърдата сте наблюдавали подутина?
Била ли е чувствителна при допир? Колко голяма е била? Нарастнала ли е оттогава?
Имало ли е болен в семейството от тумор на гърдата и какъв вид е бил туморът?
Кърмила ли сте децата си и колко време?

 

Още по темата