За Жени Коса КОСОПАД - НАРОДНА МЕДИЦИНА

КОСОПАД - НАРОДНА МЕДИЦИНА

5 г. амоняк, 25 г. терпентинова есенция, 25 гр. камфоров спирт се размесват добре. От тази течност се втрива в кожата на главата вечер преди лягане. След 1 месец косата престава да капе и започва да расте.

30 г. корени от репей се варят в 500 г. вода в продължение на 15 минути. Сотварата се масажират косата.

Смесват се сокът от 1 лимон, 1 ампула витамин А и жълтъкът на 1 яйце. Маже се косата.

Корените на косата се натриват с пресен лук. Лукът може да се накисне предварително в спирт или ракия. Главата се завива добре, за да се стопли, и се измива на другия ден.


1 супена лъжица листа от бреза се заливат с 300 г. вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Косата се маже след измиване.

50 г. мащерка се кисне 30 дни в 1 л. червено вино. Корените на косата се мажат с настойката.

След измиване на косата корените се натриват със запарка от 1 супена лъжица изсушени листа от подбел в 1 чаена чаша вряща вода. Прави се през вечер.

2 глави кромид лук се нарязват на ситно и се киснат в 300 г. силна ракия 10 дни. Мажат се корените на косата 1 ден преди измиване.

100 г. коприва, 50 г. едра лайкучка, 30 г. корен от кукуряк и 30 г. смрадлика се нарязват надребно и се смесват добре. 1 супена лъжица смес се вари в 400 г. вода, докато остане наполовина. Прецежда се и с изстиналата отвара се намазва, така, че да проникне в кожата. Маже се 5-6 дни по 2 пъти - сутрин и вечер След това процедурата се прави само сутрин. Това ускорява растежа на косата. Да не се пие.

Главата се маже всяка вечер със смес от 5 г. зехтин и 5 г. есенция от мушкато.

Засегнатото място се натърква със склидка чесън.

4 супени лъжици чемшир се поставя в 500 г. вода и ври 15 минути. След изстиване с отварата се правят фрикции на главата.

Последна промяна (Неделя, 15 Ноември 2009 14:09)

 

Още по темата