За Жени Здраве ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ХЕМОРОИДИТЕ И РАКА

ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ХЕМОРОИДИТЕ И РАКА

Здраве - Здраве

За съжаление много от симптомите на хемороидите и най-вече кървенето се срещат и при рака на дебелото черво и други болести на червата. По тази причина е важно всички симптоми да бъдат изследвани от лекар с практика в лечението на заболяванията на колона и ректума.

 

Няма връзка между хемороидите и рака. Но не прибягвайте към самолечение. То може да маскира сериозно заболяване и само да отложи истинското лечение на хемороидите. Подходящото лечение може да бъде избрано от колоректален хирург. Аналната фисура, аналните кондиломи, фистули, полипи, абцеси и други заболявания имат различно лечение и прогнози.

 

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ХЕМОРОИДИ?

Използва се апаратът аноскоп, които представлява осветена тръбичка за оглеждане отвътре на аналния канал, или ретоскоп, с който може да се огледа по-дълбоко и правото черво. За отхвърляне на източник на кървене от по-горните етажи на дебелото черво се използва гъвкав сигмодоскоп или колонскоп. Това са диагностични процедури с голяма точност и минимален дискомфорт за пациента, които при правилна подготовка и изпълнение са напълно безболезнени. Без тези изследвания никой лекар не може да бъде сигурен, че кървенето от ануса се дължи именно на хемороиди, а не на друго заболяване.

 

КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ОПЕРАЦИЯ

 

Лигиране /пристягане/ с еластично пръстенче /банд/.

Прекъсва се кръвоснабдяването към всеки хемороидален възел, който спонтанно отпада след около седмица без допълнителна намеса. Използват се специални ендоскопски инструменти. Процедурата е амбулаторна, краткотрайна и не изисква упойка.

Лечението на хемороидите е според стадия на заболяването.

 

Още по темата