За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ СЕ ПРЕДАВА ОТ МАЙКАТА НА ДЕТЕТО

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ СЕ ПРЕДАВА ОТ МАЙКАТА НА ДЕТЕТО

 

Хеликобактер пилори е спираловидна бактерия, която живее в стомашната лигавица. Специалистите са установили, че тя съществува в стомаха на около 50% от хората. За щастие обаче не всички, в които е налице Хеликобактер пилори, могат да развият язва, но симптомите на заболяването се появяват при 10-15% от тези, в чийто стомах се е настанил микробът.

Инфекцията обикновено се придобива в детството, често е предавана от майката на детето, като веднъж придобита, се превръща в хронична и вероятно остава в стомаха през целия живот. Вредите, които бактерията причинява на структурата и функцията на стомаха, са директни и постоянни. Приблизително една от 6 хеликобактерни инфекции се развива в пептична язва.

Най-често срещаните симптоми са:

- болка на гладно или 2-3 часа след хранене, киселини и дискомфорт

- гадене и повръщане

- подуване на корема

- отслабване

Как да разберем дали сме заразени? – Вашият лекар може да постави диагнозата въз основа на симптомите, които му описвате, но обикновено са необходими и допълнителни изследвания.

ИНВАЗИВНИ МЕТОДИ – Ендоскопия – тънка, огъваща се тръба с камера в края, която се вкарва през устата в хранопровода и стомаха, за да се огледа лигавицата. Ако в нея има дефект може да се вземе малко парченце /биопсия/, което да се изследва за наличието на Хелукобактер пилори. Въпреки че процедурата дава надеждна информация за наличието или отсъствието на бактерията, дискомфортът за пациентите е много голям.

НЕИНВАЗИВНИ МЕТОДИ – Серологичният тест е прост и удобен, с относителна висока чувствителност. Основният му недостатък е невъзможността да се разграничи текуща от минала инфекция. Антителата могат да присъстват в серума на човека дълго след унищожаването на бактерията.

АНТИГЕНЕН ТЕСТ – Лесен за изпълнение и не причинява никакви неудобства за пациента. Изследва се малко парче фекална маса. Той служи както за диагноза, така и за проследяване на лечението.

ВНИМАНИЕ!

Изследванията показват, че бактерията се предава чрез личен контакт, храна, вода и прибори. Ето защо, ако член от вашето семейство има подобни оплаквания, има вероятност и той е заразен. Добрата новина е, че язвата, причинена от Хеликобактер пилори, може успешно да се лекува с комбинация от медикаменти.

Последна промяна (Петък, 13 Май 2011 16:30)

 

Още по темата