За Жени Лице и кожа ДИУРЕТИЦИТЕ ИЗСУШАВАТ КОЖАТА

ДИУРЕТИЦИТЕ ИЗСУШАВАТ КОЖАТА

Колкото до сухотата на кожата, необходимо е постоянно да използвате овлажняващи и подхранващи кремове.

Сухата кожа е чест проблем, който се среща при над 30% от хората. Медицинското значение на състоянието се изразява в усложненията, до които може да доведе, а именно възникване на екземи /дерматит/, както и населяването на кожата с различни микроорганизми – бактерии и гъбички.

 

При някои хора сухата кожа е симптом на генетични или хронични кожни заболявания например екземи, псориазис, контактен дерматит. В други случаи това е състояние, което някои са изпитали епизодично в живота си. Тежестта на заболяването е различно, но основните симптоми са сходни при различните случаи.

Сухотата на кожата възниква при нарушение на някои от физиологичните механизми, отговорни за цялостното поддържане влажността на кожата. Не съществува точна дефиниция за суха кожа, но в общ смисъл това е обединяващо понятие за състоянията, при които се наблюдава намалена влажност /хидратация/ на кожата.

ВНИМАНИЕ! – Сухата кожа може да се наблюдава при физиологични състояния, както е случаят с новородените и стареещата кожа. По време на бременността също се наблюдава суха кожа. Ксерозата на кожата се диагностицира клинично най-често в определени анатомични зони – подбедриците, повърхностните зони на крайниците и около очите. Някои процедури, като често къпане. Особено с много гореща вода, контакта с агресивни миещи средства, употребата на дезинфиктанти с алкохолна основа, предразполагат към сухота на кожата. В допълнение към това някои външни фактори могат да допренесат за влошаване на състойнието – зимен сезон, студен и сух климат, прекалено и продължително излагане на слънце, климатиците и отоплителните системи, изсушаващи въздуха.

Сухота се наблюдава и при някои системни заболявания, например хипотиреоидизъм, диабет, нарушение в обмяната на витамин А, състояния на недохранване. Редица кожни заболявания протичат със сухота на кожата – атопичен дерматит, ихтиози, някои екземи, както и някои вродени симптоми.

Употребата на медикаменти /диуретици, спазмолитици, антихистиминови средства/ също се асоцира със сухота на кожата. Пациентите със суха кожа се оплакват със стягане, опъване, загрубяване, дискомфорт и сърбеж в засегнатата зона. Лечението и профилактиката на сухата кожа са комплексни и включват различни подходи. От съществено значение е избягването и редуцирането на факторите, които провокират или влошават състоянието. Затова, например, е желателно къпането да не се осъществява с много гореща вода и да е с продължителност не повече от 15 минути. За предпочитане е употребата на неагресивни миещи средства с рН близо до това на кожата, а не със силно алкални сапуни, които оставят усещането за наличието на хлъзгав филм по повърхността на кожата след изплакването й. След баня е нужно да се овлажни с хидратиращи козметични продукти. Оптималната влажност на въздуха за помещенията е 40 до 60%..

 

Още по темата