За Жени Здраве СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ЛЕКУВАТ ВЪЗДУХА В ДОМА НИ

СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ЛЕКУВАТ ВЪЗДУХА В ДОМА НИ

Здраве - Здраве

Стайните растения радват очите със своята зеленина и с красивите си цветове. Но някои от тях носят и по-голяма полза от положителните емоции – очистват въздуха в дома ни от токсични вещества, които отделят мебелите, килимите, боята по стените, тапетите. Така те запазват здравето ни, което иначе може да бъде сериозно увредено.

 

ФИКУС РОБУСТА – Отличен очистител на въздуха, добре познатият у нас фикус Робуста поглъща натрупаните в дома ни формалдехид, трихлоретилен и бензин. Формалдехидът се съдържа в новите мебели от дървесинни плоскости, шперплат и пресовано дърво и дълго време се излъчва в околната среда. Вреди на детеродните органи, нервната система и дихателните пътища, дори може да причини рак. Трихлоретиленът се отделя от оцветените повърхности, нагревателните системи и електроуредите. Бензин има във въздуха, замърсен от цигарен дим и от почистващи средства.

НЕФРОЛЕПИС ЕКЗАЛТАТА /ПАПРАТ/ - Растението е много красиво с кичестите си листа и е изключително ефективен биофилтър – унищожава формалдехида в дома. Най-разпространените симптоми, които се появяват при наличие на този химикал във въздуха са подобни на тези при простуда – раздразнение на очите и носа и възпаление на гърлото. Ако често страдате от сълзящи очи и течащ нос, то потърсете помощта на тази разкошна папрат. Папрата почиства въздуха и от други химични вещества – ксилол /от лакирани мебели, кожени изделия../и толуен / от боите, наричат го още толуол, метилбензен/. Папратта поглъща и вредната за човека енергия, затова често я слагат близо до компютъра и до телевизора. Въздейства благотворно на нервната система.

АЛОЕ ВЕРА – Животворното растение също ни отървава от формалдехида, макар и не така ефетивно като предишните две. Намалява електрическите излъчвания в помещението. През нощта алоето отделя кислород и поема въглероден двуокис, отделян от човека при дишането, затова е подходящо за спалнята.

ФИНИКОВА ПАЛМА – Тя умерено поглъща формалдехида от въздуха, но отлично унищожава ксилола – вредно за здравето веьество, прилагано в печатниците, при производство на гуми и кожи, в дървесните лакове. Ако в къщи имате много книги, списания, гумени и кожени изделия, принтер или факс, значи въздухът е наситен с ксилол. А той причинява заболявания на кръвта, дразни кожата, токсичен е за нервната система, бъбреците и черният дроб.

ХЛОРОФИТУМ /ЗЕЛЕНА ЛИЛИЯ/ - Това растение е от малкото, които очистват въздуха от въглеродния окис и азотния двуокис. Затова зелената лилия е особено подходяща за кухни, в които има готварска печка на дърва и въглища, както и на газ. Препоръчва се и за стаите на пушачи, тъй като попива и цигарен дим.

БРЪШЛЯН – Бръшлянът отстранява от въздуха частиците от плесени, като предпазва по този начин здравите от алергия и астма и облекчава симптомите при болните от тях. Подобрява също и екологичната обстановка в жилищата със сух и застоял въздух.

 

Още по темата