За Жени Здраве 3 РЕЦЕПТИ СРЕЩУ СУХОТА В НОСА

3 РЕЦЕПТИ СРЕЩУ СУХОТА В НОСА

Здраве - Здраве

Най-честата причина за изсушаване на носната лигавица е сухият въздух в помещенията. Обаче това не е единствената причина – до такова състояние могат да ви доведат честите хреми, особено ако използвате съдовосвиращи капки. А също и инфекциозни заболявания, травми, използване на някои лекарства, особено антихистамини и хипотензивни препарати.

 

Определена роля играе и запрашеността на въздуха.

С възрастта настъпва атрофия на лигавиците и като следствие се понижава образуването на слуз. Това провокира сухотата.

В никакъв случай не отделяйте образувалите се корички – това може да предизвика кървене, да травмира лигавицата на носните ходове и да провокира още по-голяма сухота.

ИЗПИТАНИ НАРОДНИ РЕЦЕПТИ СРЕЩУ СУХОТА В НОСА:

 

Залейте една супена лъжица липов цвят с чаша гореща вода, оставете за един час, прецедете и изцедете суровината. Използвайте тази настойка за промиване на носните ходове – 1-2 пъти на ден.

 

Капвайте в носа си по 1-2 капки сок от алое два пъти на ден или маслен разтвор от витамините А и Е – по 2 капки във всяка ноздра веднъж на ден. Можете да използвате ракитниково или шипково масло – пак по 2-3 капки 2-3 пъти на ден. Те помагат за понижаване на сухотата и възстановяване на носната лигавица.

 

Ако нямате подръка нещо от това, което ви предлагаме, тогава използвайте обикновено растително масло – желателно е предварително да го сложите да заври, след което, естествено да го охладите и тогава да го ползвате.

 

Още по темата