За Жени Здраве ВАРИКОЗНАТА РАНА Е СЪПЪТСТВАНА ОТ НАТРАПЧИВА БОЛКА

ВАРИКОЗНАТА РАНА Е СЪПЪТСТВАНА ОТ НАТРАПЧИВА БОЛКА

Здраве - Здраве

Варикозната рана се появява като усложнение на варикозната болест на краката. Раните се образуват в последният стадии на заболяването, най-често поради липса на лечение. Не всички трудно зарастващи рани обаче са резултат от заболяването на вените. Те могат да се появят в комбинация със захарен диабет, патология на нервите, атеросклероза на съдовете. Но все пак раните от венозен произход са най-разпространени. Срещат се при 2% от възрастното население в развитите страни.

 

КАКВА Е ПРИЧИНАТА – Застоят на венозната кръв нарушава храненето на тъканите и това провокира тяхното разрушаване и образуване на незаздравяваща рана на крака. Раната не се отваря при здрава кожа. Предвестник за появата й са измененията по кожата – тя загрубява, променя цвета си, зачервява се, появява се сърбеж и отток. След незначителна травма, а понякога и без да е имало такава, се оформя раничка, която вместо да се затвори бързо, се увеличава и започва да боли.

ОСНОВНО ОПЛАКВАНЕ ПРИ ВАРИКОЗНА РАНА Е БОЛКАТА.

Болката е особено натрапваьа се. Тя предизвиква безсъние и раздразнителност. Освен това, нарушената цялост на кожата затруднява страдащия в рутинните му ежедневни навици – мзатруднен е в поддържането на лична хигиена, става трудноподвижен заради опасността от нараняване, дори обуването се превръща в тежест.

ЛЕЧЕНИЕТО Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНО И ТРУДНО . То трябва да се провежда със съдействието на специалист.

 

Още по темата