За Жени Здраве НЕРВЕН СТОМАХ

НЕРВЕН СТОМАХ

Здраве - Здраве

ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ СТРАДАТ НЕСПОКОЙНИТЕ, ВЕЧНО ЗАБЪРЗАНИТЕ И ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА, КОИТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ.

 

Много хора, които са посетили лекар по повод на различни стомашни оплаквания, в крайна смета получават диагнозата нервен стомах. Това означава, че при изследванията не са открити никакви тъканни увреждани на храносмилателния тракт, а става въпрос за функционално нарушение. Въпреки това състояние често е много мъчително за засегнатите, а това са основно млади хора в активна и трудоспособна възраст.

Основните оплаквания при нервния стомах, наричан още функционална диспенсия, са свързани с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест и подуване на стомаха, спастични болки, упорити оригвания и къркорене в корема, парене под лъжичката, внезапно чувство за ситост. Тези симптоми могат да бъдат причинени от редица заболявания, затова, преди да се приеме, че става въпрос за диспесия, задължително трябва да се изключат органични болести. А това е от компетентността само на опитен гастроентелог.

Причините за това състояние са комплексни и често са свързани с т.нар. конституция на личността – става въпрос за силно възбудима нервна система. Някои анатомични и физиологични особености също допринасят за нервния стомах, например издължен или ‘’увиснал’’ стомах, което често е белег за слабост на съединителната тъкан, дискретни проблеми в киселиността на стомашния сок. Някои от пациентите очакват да се отърват от проблемите си след кратък прием на лекарства, но подходът в случая е комплексен, защото е необходима известна промяна в начина на живот. На първо място правилно хранене с поемане на малки порции храна 4-5 пъти на ден. Закуската е задължителна, колкото и на пръв поглед сутрин да липсва апетит. Поне 5 броя плодове и зеленчуци дневно, съчетани със зърнени храни. Нетлъсти месни продукти и млечни произведения са в основата хна здравословното хранене.

Много хора забравят да пият вода, а организмът се нуждае от нея. Нека да е поне литър и половина дневно, извън чая, супите и другите течности. За намаляване на тежестта след нахранване, може да се използват билкови препарати, които намаляват спазмите, помагат за разграждането на храната и обират образуваните газове.

Много важна е двигателната култура. Дори и да нямате време за фитнес, можете да се качвате по стълбите пеш, вместо с асансьор, или да вървите интензивно темпо поне две спирки дневно. Сутрин укрепете коремната стена чрез коремни преси с постепенно увеличаване на бройката.

Важно е и общото успокояване на нервната система, което може да стане с намаляване на кафетете и цигарите, прием на успокоителни чайове и лягане най-късно в 23 часа.

 

Още по темата