За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАК ДА ПРОГНИМ КУХНЕНСКАТА МИРИЗМА

КАК ДА ПРОГНИМ КУХНЕНСКАТА МИРИЗМА

Когато цигареният дим се омеси с миризмите на прегоряла гозба, тогава атмосферата в дома става крайно неприятна. Първото нещо, което ни идва наум, е да ги прогоним с дезодорант или с друг химически освежител. Но този опит винаги завършва с неусех. Затова пък неприятните аромати могат да бъдат прогонени с подръчни домашни средства.

 

Най-дълго в кухнята се задържат миризмите на готвените ястия. Независимо дали варите супа или задушавате зеле, миризмата практически се запазва през целия ден. За да намалите интензивнстта й, ще трябва да направите течение и да капнете върху нагорещената плоча на печката или котлона половин чаена лъжичка оцет.

Някои продукти като сиренето и пушената риба имат остро излъчване, което веднага изпълва целия хладилник. А да се проветри хладилната камера е доста трудна задача. Затова преди да пъхнете пушената риба или сиренето, сложете няколко таблетки активен въглен.

В пластмасовите кутии, служещи за съхраняване на продукти, понякога се завъжда плесен. Изтребването й ще се окаже непосилна задача, ако не приложите следния изпитан похват – намажете стените на кутията с кафена утайка и я пъхнете за едно денонощие във фризера.

Лошата миризма от тръбата на ваната ще прогоните, ако изсипете в нея кипящ разтвор, наситен със сода бикарбонат. След 5-10 минути пуснете от крана течаща студена вода. Внимавайте ако тръбата е синтетична, температурата не бива да надвишава 60 градуса.

За да прокудите неприятната миризма на тютюн, проветрете стаята и оставете през нощта в нея чиния с вода, в която сте добавили оцет. Можете да провесите и хавлиена кърпа, напоена с оцетен разтвор. Ако миризмата се е пропила в килима и тапицерията на мебелите, почистете ги с мека четка, намокрена с вода и оцет.

Последна промяна (Неделя, 13 Февруари 2011 16:38)

 

Още по темата