За Жени Здраве ЧЕСЪНЪТ ПОМАГА ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

ЧЕСЪНЪТ ПОМАГА ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Здраве - Здраве

ЧЕСЪНЪТ ПОМАГА ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Чесънът е полезна добавка към лекарствата срещу високо кръвно налягане.

Чесънът отдавна се смята за полезен за сърцето. Доказано е, че хранителните добавки с него намаляват холестерола и високото кръвно налягане у хора които не пият лекарства. Добавките с чесън обаче трябва да се пият само след консултация с лекар, защото могат да разредят кръвта или да взаимодействат с някои лекарства.

 

Добрият нощен сън е важен за психическото здраве. Смущенията в съня могат да бъдат индикатор за психично заболяване, като най-често са в резултат на депресия. Хроничното недоспиване може да доведе до затлъстяване, а в някои крайни случаи и до развитието на диабет. В много случаи най-добрата алтернатива е промяната на начина на живот чрез намаляване на нивата на стрес и консумацията на алкохол – двете основни причини за смущения в съня.

Най-мощното оръжие срещу проблема е създаване на навици за спане. Ако даден човек има проблеми със заспиването три пъти седмично за период от 1 месец, той трябва да се отнесе към проблема много сериозно. Когато става въпрос за сън, шумът и светлината също са важни фактори. Шумът пречи на заспиването дори когато човек мисли, че е свикнал. Работата с компютър и гледането на телевизия преди лягане също трябва да се избягват. Светлината от теливизионните екрани и мониторите пречи на тялото да еазпределя хормона мелатонин, които регулира биологичния ритъм. В резултат на това организмът изкуствено се поддържа буден.

 

Още по темата