За Жени Здраве ПОЛЕЗНА ЛИ Е НАИСТИНА ВЕГИТАРИАНСКАТА ХРАНА?

ПОЛЕЗНА ЛИ Е НАИСТИНА ВЕГИТАРИАНСКАТА ХРАНА?

Здраве - Здраве

 

По начало вегетарианската храна се смята за много здравословна. По данни от нови изследвания, сравняващи здравето на вегетарианци с невегатарианци, сред вегетарианците сърдечните заболявания са с 30 на сто по-малко, а раковите – с 40 на сто. При вегетарианците също така рискът от поява на високо кръвно и високи нива на холестерол е много малък.

 

Лекарите все още спорят за това, какво прави хората по-здрави. Ясно е, че плодовете и зеленчуците съдържат повече витамини и минерални вещества и по-малко мазнини. Има и друга, странична причина, обаче – по начало вегетарианците водят по-здравословен начин на живот, много от тях не пият и не пушат.

Все повече хора по света стават вегетарианци с желанието да са по здрави. Много е важно, обаче, в подобни случаи да се планира правилен рацион на хранене, за да се набавя необходимото количество хранителни вещества.

Диетолози предупреждават, че много подрастващи момичета, станали вегетарианки с цел да отслабнат, започват да страдат от недостиг на желязо, което може да доведе до анемия – състояние, при което се наблюдава изтощение, сънливост, а организмът е по-уязвим за всякакви инфекции.

Повечето хора си набавят необходимото количество желязо от месото. Но за да го получиш от растителна храна, трябва да изядеш голямо количество грах, боб, орехи, семена…

За да успее организмът да усвои желязото от тези продукти е необходимо едновременно с това да яде храна богата на витамин С /портокал или портокалов сок, домати, магданоз, сладък лук/, а също и соеви продукти. При това се препоръчва да не се пие чай и кафе, тъй като това забавя процеса на усвояване на желязото.

Много вегетарианци включват в своя хранителен режим сирене, кисело и прясно мляко, но някои избягват всякаква храна от животински произход. Знае се, че в млечните продукти се съдържа така необхдимия за укрепване на костите калции, затова вегетарианците, които не го консумират, трябва а набавят калция от други продукти като бадеми, броколи, соево мляко с добавка на калций.

Соевото мляко набавя и необходимия на организма В12, които се съдържа в млечните продукти. Така, че вегетарианството не е опасно стига да се спазват някои основни правила.

 

 

Още по темата