За Жени Здраве АРОНИЯТА – СКЛАД ЗА ВИТАМИНИ

АРОНИЯТА – СКЛАД ЗА ВИТАМИНИ

Здраве - Здраве

 

Аронията е храст, висок около 2 метра, който еднакво добре вирее на сухи каменисти склонове, в гъсти гори, край реки и блата. Добре понася и зимните студове. Плодовете имат формата на ябълка, но са дребнички. В пълна зрелост са с черна окраска, покрити със сивкаво-виолетов восъчен налеп. Вкусът им е тръпчив, кисело-сладък. След като престоят, стават сладки, а сокът им е особено вкусен и ароматен.

 

Плодовете на аронията съдържат значителни количества пектин, калций, калий, фосфор, желязо а също и йод, манган и молибден. Широка е палитрата на витамините – С, каротин, В1, В2,В6, В9, Е, К,РР. Абсолютният рекорд по съдържание на витамин Р се пада именно на аронията. Изобилието на този витамин поддържа еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява отлагането на холестерол, а оттам и появата на атеросклерозата, хипертонията и смущения в нервната система. Високото кръвно налягане се нормализира, ако в течение на 3 седмици два пъти на ден се приема по половин чаша пресен сок от арония.

Чаят от изсушени зрънца също има отличен лечебен ефект.

Редовната употреба на арония може да предотврати бактериални и вирусни инфекции. Високото съдържание на йод стимулира функцията на щитовидната жлеза, затова се препоръчва на страдащите от гуша. Плодът подпомага растежа на децата, много полезен е за бременните. Действа благоприятно при кръвоизлеви, алергии, анемия и ревматизъм.

Курсът на лечение обаче не бива де е по-дълъг от месец. Свежите плодове се вземат по 50 до 100 грама три пъти на ден, натуралния сок се пие 30 до 50 мл. три пъти дневно 30 мин. преди хранене. За да запазят лечебното си действие, набраните плодове трябва да се пазят на тъмно при температура 3-5 градуса.

Лечението с арония не е подходящо за язваджии и страдащи от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

 

Още по темата