За Жени Здраве СИМПТОМИ И ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ А

СИМПТОМИ И ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ А

Здраве - Здраве

СИМПТОМИ И ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ А

Инкубационният период при заразяване с хепатит А обикновено е 4 седмици. Числото на вируса в организма драстично нараства от 2. до 7. седмици.

При хепатит А екстрементите и телесните течности съдържат високо число от вируса две седмици реди проявата на симптомите. Това е периодът, в който болният е силно заразен.

 

От 5 до 10 дни след заразяването с HAV /вирусът на хепатит А/ организмът започва да продуцира антитела..

Между 3 и 6 месеца след антителата дават имунна защита срещу повторно заразяване от хепатит А. Когато при кръвен тест се установи наличието на антителата, то означава, че организмът е преболедувал хепатит А в миналото.

Симптомите на заболяването се изразяват в продължение на 2 месеца. 99%от преболедувалите имат имунитет срещу ново заболяване. Черният дроб се възстановява за 1-2 месеца.

При около 15% от преболедувалите от хепатит А симптомите на заболяването се появяват отново за кратко след 6-9 месеца от първичното заразяване. При рядкото болестно състояние холестатичен хепатит се изпитва сърбеж.

Заболяването продължава от няколко седмици до месеци според имунитета на болния.

Възможно е да се проявят проблеми и при други органи, като възпаление на жлъчния мехур и възпаление на панкреаса.

При хората от третата възраст и при продължително хронично заболяване на черния дроб се развива чернодробна недостатъчност. Това състояние е познато като остър хепатит. Над 70% от тези болни оздравяват без лечение, но при други се налага трансплантация на черен дроб, за да предотврати чернодробната недостатъчност и фаталния изход. В случай на заболяване от хепатит А по време на бременост не се описва риск от мъртво раждане, спонтанен аборт или раждане на дете с аномалии.

Предприема се превантивна терапия с имуноглобулин, който съдържа антитела на хепатит А, за да се предпази бременната жена.

НАЙ-ЧЕСТИ СИМПТОМИ ПРИ ХЕПАТИТ А:

- загуба на апетита

- хронична умора

- поддържане на средно висока температура

- болка в мускулите и ставите

- гадене и повръщане

- болки в коремната област.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ХЕПАТИТ А:

- ваксинирайте се против хепатит А и хепатит В

- вземайте предпазни мерки при секс

- избягвайте нестерилни медицински игли

- избягвайте употребата на наркотици

- поддържайте добра лична хигиена и често мийте ръцете си

- ползвайте лични таолетни вещи

- бъдете предпазливи, когато се подлагате на татуиране и пиърсинг – изисквайте висока хигиена и стерилност, изберете внимателно студиото

- бъдете внимателни за хигиената на обществени места, включително обществени спални, таолетни, ресторанти, социални домове

 

Още по темата