За Жени Здраве МОРКОВИТЕ

МОРКОВИТЕ

Здраве - Здраве

Морковите намаляват опасността от сърдечни заболявания. Оранжевите зеленчуци, сладките картофи и тиквата са богат източник на каротеноиди, които са известни, че подпомагат битката срещу смъртоносното заболяване.

 

Хронични заболявания като сърдечно-съдовите и рак се причиняват от свързани с кислорода увреждания на ДНК-то, протеини и мазнини. Изследователите твърдят, че тези зеленчуци изобилстват от алфа-каротин, а високите му нива в кръвта са свързани с намален риск от смърт в следващия 14-годишен период.

Учените открили, че каротеноидите /включително и бета-каротин и ликопен/ играят ролята на антиоксиданти и предотвратяват подобни щети в човешкият организъм. Антиоксидантите, съдържащи се в тъмнозелените зеленчуци като броколи, зелен фасул и грах, могат да намалят риска от рак на белия дроб.

Заради богатството на хранителни съставки морковът се причислява към продуктите, изключително полезни за здравето на хората. Това е така заради множеството ценни за здравето субстабции /бета-каротин, целулоза, витамини и минерали/, съдържащи се в оранжевите зеленчуци.

Съставът на соковете и нектарите от моркови е близък до състава на моркова. Дори ценният бета-катротин се усвоява по добре от организма, когато се приема само чрез сокове и нектари.

Според диетолози морковите и соковете от моркови помагат и при борбата с излишните килограми. Те съветват всички възрастови групи да консумират този зеленчук.

Бета-каротинът въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата. Съдържащата се в нектарите и соковете от моркови целулоза помага в грижата за фигурата, подпомага отслабването, има благоприятно въздействие върху храносмилателната система, освобождава тялото от токсините. Витамините и минералите помагат при всекидневната грижа за организма и увеличават имунитета му, усилват паметта и концентрацията.

 

Още по темата