За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАКВА ДА БЪДЕ ЧЕТКАТА ЗА ЗЪБИ?

КАКВА ДА БЪДЕ ЧЕТКАТА ЗА ЗЪБИ?

 

С малка глава /нормална твърдост или здрави венци/, с прави, малки косми, които да достигат трудно достъпни ъгли и места.

Не се водете по мотото "голяма четка за малко пари", защото недостъпните места в устата /вътрешната страна на предните резци на долната челюст и кътниците/ не могат да се почистят достатъчно добре с четки с големи глави.

 

На пазара може да се открият т.нар. U-формени четки за зъби /с повече глави/ Те почистват едновременно зъбните редици и дъвкателната повърхност. Практически и клинични проучвания засега обаче не са налице.

Четки за зъби от изкуствена материя със заоблени краища се използват, за да не се наранят венците. Космите на четките за зъби от естествена материя са кухи отвътре и затова могат да бъдат носители на бактерии.

За здрави венци твърдостта на четката не е от голямо значение, защото зъбният емайл е достатъчно твърд. При болни венци и при оголени шийки обаче трябва да се внимава и да се използва по-мека четка, за да се избегнат възможни наранявания.

При миенето на зъбите е важен и натискът, които се уражнява върху зъбите. При по голям натиск, космите на четката се прегъват и зъбите не могат да се изчистят хубаво, а при оголени шийки се получават клиновидни дефекти.

Когато четката не се използва, тя трябва да се постави в чаша с главата нагоре.

Четката за зъби се сменя на всеки 2 месеца – когато космите се прегънат, те не могат повече да служат правилно, а е възможно нараняване на венците.

Последна промяна (Вторник, 18 Януари 2011 21:54)

 

Още по темата