За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО КАК СЕ ОКАЗВА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЧУПВАНЕ

КАК СЕ ОКАЗВА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЧУПВАНЕ

КАК СЕ ОКАЗВА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЧУПВАНЕ

Първата помощ при всякакви счупвания в областта на рамото се заключава в това първо болният да се успокои – можете да му дадете 20 капки валерианова настойка или някакво сърдечносъдово средство, като валкордин например. След това се заемете да обездвижите счупеното рамо. Вижте как:

 

Ръката леко се дръпва назад и се сгъва в лакътната става под прав ъгъл. Китката също трябва леко да се прегъне нагоре, а пръстите да останат полусгънати. За целта сложете в дланта на пострадалия човек бинт или плътно парче памук, обвито в марля, което парче болният трябва да обхване с пръсти. По никакъв начин не трябва да изпъвате пръстите. Под мишницата също трябва да поставите памучно валяче, което да закрепите с бинт за здравата ръка. Няма да е излишно да поставите памучни възглавнички около гърдите и на задната повърхност на шията.

Ако разполагате със специална шина, леко я извиите по размерите и контурите на счупената ръка и я наложете, като започнете от раменната става на здравата ръка, след това по гърба и задната повърхност на болното рамо и се стигне до основата на пръстите. По ъглите на шината се привързват две парчета бинт с дължина около метър.

Преди да наложите шината я увийте с памук и след това я бинтовайте към ръката и частично към торса. Прикрепените към горния край на шината две парчета бинт се пускат отпред отзад на здравата раменна става и се превързват към долния край на шината. По този начин рамото със своята тежест плътно се притиска към гърба на горната част на шината.

След това ръката увисва върху бинта.

Ако не разполагате със специални материали за обездвижване, използвайте подръчни, например две дъсчици – едната се бинтова към рамото, а другата по-надолу и двата сегмента се фиксират стегнато към торса. В крайна сметка можете да сожите внимателно ръката на пострадалия върху кърпа, прехвърлена през врата. Можете да използвате квадратно парче плат, най-добре памучно с ширина 140-160 см. Сгънете го по диагонал и сложете под прегънатия крайник, а двата края завържете на шията. Прегъването в лакътната става трябва да е под ъгъл 90 градуса. След това, за по-сигурно, можете да бинтовате към торса с бинт.Вашият’’ пациент’’е готов да бъде откаран в болницата.

Последна промяна (Вторник, 18 Януари 2011 22:00)

 

Още по темата