За Жени Здраве ЗАЩИТНИ ОЧИЛА

ЗАЩИТНИ ОЧИЛА

Здраве - Здраве

 

ЗИМАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ, ЗАЩОТО ОТРАЖЕНИЯТА НА СНЕГА УСИЛВАТ ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ НА UV ЛЪЧИТЕ.

 

 

Сега е моментът да си купите качествени очила на добра цена.

Всички сме спирали пред лъскавите витрини на магазините за оптика. Красиви, най-често женски, лица демонстрират изящни очила или пък очите им са с необикновен блясък и цвят. В рекламата на очила и контактни лещи няма нищо лошо, сякаш обаче са позабравили, че основната им функция е не да бъдат моден аксесоар, а да подпомогнат зрението ни и да го предпазват.

С окапването на есенните листа падат и цените на слънчевите очила. На много места има надписи за намаления от 20 до 70%. Ето защо може би именно сега е подходящият момент да си закупите качествени продукти на поносими цени. И не се лъжете – слънчевите очила са ни необходими и през зимата! Отраженията на снега, както и на водата през лятото, усилват вредното влияние на UV лъчите. Оцветяването на на слънчевите очила обикновено е между 25% и 75%. Много тъмните стъкла не се препоръчват, ако не е налице медицинска необходимост.

Тенденцията в модата при слънчевите очила е ‘’да са по-изчистени’’ и за догодина пак остават актуални тези модели, които са в ретро вариант /говорим за дамската колекция/. А за мъжете – също да са по изчистени, без много елементи, за да не се налага кой знае каква поддръжка по тях. Хората, които искат да си купят качествени слънчеви очила, трябва да си търсят стъкла със 100% UV защита, между 350 и 400 нанометра. За да сме сигурни, че няма да ни пробутат имитация или некачествени очила, трябва винаги да се обръщаме към специализирани магазини. Истината е, че очилата на сергиите по 5 лв. На чифт не са никак надеждни. В оптиката очилата имат съответните сертификати за произход и качество.

Оказва се, че почесто се търсят очила за работа с компютър. Оптиците са тези, които могат да препоръчат за конкретния случай необходимите стъкла съобразени със специфичните условия,на работа, както и възрастта. Доказано е, че смесеното осветление заедно с лъченията от екрана оказват негативно влияние на зрението. Седенето пред компютъра изисква специални грижи. Освен носене на предпазни очила професионалните оптици обясняват и каква трябва да бъде профилактиката, която ще опази зрението ни. Ценовият диапазон за очилата за работа с компютър е доста широк от 14 до 200 лв.

Децата са изложени на същите вредни фактори като възрастните, но трудно можем да ги накараме да носят нещо, ако те самите не искат. Задължително е децата сами да избират очилата които ще носят. Ние имаме някаква визия как трябва да изглежда детето с очила, но в повечето случаи то не се харесва и не се одобрява. Когато децата сами ги изберат, ги носят с удоволствие. В противен случай рискуваме детето да се депресира или да чупи очилата си често с идеята да не ги носи. Разбира се очилата при малките се подменят много по често, отколкото при възрастните, защото много трудно им се обяснява как да ги поддържат и правилно експлоатират. Ако хората в семейството носят очила, преходът е доста по лесен. Децата искат да се идентифецират с по-възрастните.

Ако все пак децата не искат да носят очила, могат да им се предложат алтернативни контактни лещи. Но това може да стане най-рано след 15-16- годишна възраст. А идеалният вариант е да са преминали възрастта на пубертета. Едва тогава може да се пристъпи към лещи.

Днешните деца прекарват много време пред компютъра. Вземането обаче на защитни очила не решава въпроса. По скоро бихме препоръчали на родителите да ги огранчат – не повече от 2 часа дневно. Това е максимумът за малки деца. В тези 2 часа се включват стоенето пред екрана /включително и телевизор/. Но при по големите деца ограничаването става все по-трудно, особено ако родителите са на работа. Затова е добре все пак да имат някакви защитни очила, които все ак помагат.

 

 

Още по темата