За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ЖЕРТВИ СТЕ НА ЕСЕННИЯ СТРЕС

ЖЕРТВИ СТЕ НА ЕСЕННИЯ СТРЕС

С ПРОМЯНАТА НА СЕЗОНА МНОЗИНА СЕ ЧУВСТВАТ УМОРЕНИ И ДЕПРЕСИРАНИ. Събуждат се изтощени. Боли ги цялото тяло. Трудно се контролират. Пулсът е учестен и успяват да свършат само половината от нещата, които са набелязали за деня. Всичко това ги тревожи. На ръба са на нервна криза, готови са да заплачат. Какво става? Жертва са на есенния стрес.

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТРЕСЪТ? – Не е болест. Напротив той е нормално явление, което трябва да ви подтикне да реагирате според сезона. Той ви стимулира и позволява по-добре да се адаптирате към климатичните промени. Единствено продължителността, повторяемостта и прекомерната интензивност представляват проблем.

 

ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В СТРЕСОВО СЪСТОЯНИЕ. – Различните натури го приемат по индивидуален начин . Ето и най-честите симптоми – прекалена нервност, главоболие, болки в гръбнака и раменете, гастрит, меланхолия и безсъние. Това са сигналните лампички, които ви предупреждават за болестта.

Причините за стреса са много. Учените са ги систематизирали в категории в зависимост от силата на въздействието.. Опитът обаче показал, че ежедневното напрежение, колкото и малко и незначително, е толкова опасно, колкото и силният еднократен стрес. Практически е невъзможно да избягаме от разрушителните му атаки.

Затова е най-добре да приемем стратегии, които ще помогнат на нашия организъм и психика а се адаптират по-бързо към настъпващите промени.

 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ДОБРО РАВНОВЕСИЕ? – Имайте предвид, че стресът ускорява изгарянето на енергия. Нервната система се натоварва повече и започва да чувства глад на витамини и минерални соли. Спрете всякакви диети. Когато човек е в стрес, не бива да предприема режим за отслабване. Яжте всичко, като наблягате най-вече на зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Хранете се по три пъти дневно, като не пропускате обилната закуска. Избягвайте мазнините. От месото се препоръчва риба и пилешко.

Приемайте повече витамини, най-вече магнезий. Продуктите, които го съдържат са – какаото, тестените храни и сушените плодове.

Ала това не е всичко. Мозъкът и мускулите ви се нуждаят от кислород, за да преобразуват енергията от храните. Затова разхождайте се повече, проветрявайте често стаите, където работите, спортувайте и релаксирайте. Вдишвайте дълбоко, като изпълвате с въздух дробовете и стомаха си. След това издишвайте бавно, изпразвайки белите си дробове. Приберете стомаха си. Няколко такива упражнения са достатъчни, за да се отпуснете.

Днес съществуват много техники за релаксация и лечение на стреса – масажиране, хомеопатия, акупунктура…

 

СТЪЛБИЦА НА СТРЕСА – Различните видове стрес имат различна интензивност. Предлагаме ви класация на явленията, които повече или по малко оказват въздействие върху нашата психика. Минималната стойност е 0, а максималната 100.

- Служебни проблеми – 11

- Преумора – 13

- Смяна на жилището – 20

- Заем – 31

- Пенсиониране – 45

- Дипломиране – 47

- Брак – 50

- Болест – 53

- Развод – 73

- Смърт на близък човек - 100

 

Последна промяна (Неделя, 05 Декември 2010 21:42)

 

Още по темата