За Жени Здраве КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ БОЛКИ В СТАВИТЕ

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ БОЛКИ В СТАВИТЕ

Здраве - Здраве


Дори младите, а какво да говорим за тези на средна възраст, често се цблъскват с болки в ставите. Те възникват с особеностите на начина на живот и общото здравословно състояние. А също и като следствие от отслабналия имунитет под въздействието на околната среда. Основните причини за възникване на болки в ставите могат да се разделят на три:

 

- Нарушена работа на имунитета. Това често е свързано с по-рано прекарани инфекциозни заболявания на различните органи. Болестотворните бактерии при развитие на заболяванията увреждат не само болния орган, но и ставите. Т.е. предизвикват инфекциозен артрит. Болестта се появява с възпаление и отоци по ставите, съпровождани с нарушение на подвижността.

- Втората причина за болки в ставите е разрушаване елементите на ставата заради неправилно разпределеното натоварване. И то не само заседналия начин на живот води до заболявания от този род. Те могат да се проявят и тогава, когато ставата е подложена на прекалено еднообразно натоварване – например в зависимост от профисионалната дейност. В резултат на тези постоянни натоварвания хрущялите изтъняват, връзките губят своята еластичност и възниква остеопорозата. При заседналия начин на живот се забавя процесът на обмяната на веществата и обновяването на тъканите. Тогава при резки движения и неочаквани натоварвания са възможни болки и травми.

- Накрая третата причина – нарушения в обмяната на веществата. В този случай излишъкът от соли не се изкарва от организма, а се натрупва във вид на кристали в ставните тъкани и предизвиква болка. Това заболяване се нарича подагра и започва обикновено с болки в пръстите на краката.

 

Още по темата