За Жени Здраве ЕДНА ДВЕ ЧАШКИ СЪХРАНЯВАТ ЕЛАСТИЧНОСТТА НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

ЕДНА ДВЕ ЧАШКИ СЪХРАНЯВАТ ЕЛАСТИЧНОСТТА НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Здраве - Здраве

ЕДНА ДВЕ ЧАШКИ СЪХРАНЯВАТ ЕЛАСТИЧНОСТТА НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Това последният хит в борбата с годините. Благодарение на високото съдържание на полифеноли – естествените антиоксиданти в кафето – то притежава два пъти по-силен антиоксидантен ефект от зеления чай или екстрата от гроздови семки.

 

Антиоксиантите спомагат в борбата със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. Затова и високото съдържание на полифеноли в кафето го превръщат във важна част от здравословния начин на живот.

Полифенолите са от най-многобройните широкоразпространени групи вещества в растителния свят. До момента са познати повече от 8000 вида, като неколкостотин от тях често присъстват в дневното ни меню. Кафето съдейства също и за изгарянето на повече липиди /мазнини/ в сравнение с въглехидратите, свързани с натрупването на мускулна умора, особено при спортисти. Всички знаем как чаша кафе осезаемо повишава физическите ни възможности, помага за намаляване на умората, като същевременно стимулира ума и подобрява концентрацията./

ПОЛЗАТА ОТ ОБОДРЯВАЩАТА НАПИТКА

Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, доказва, че високото съдържание на антиоксиданти в кофеиновата напитка намалява абсорбирането на глюкозата и така предпазва организма от Диабет тип 2.

Умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст. Една – две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори и у хора с високо кръвно налягане.

Консумацията на 2-3 чаши кафе на ден намаля от 31-44% риска от рак на черния дроб. Причината за това се крие в голямото количество полифеноли и хранителни влакна /фибри/ съържащи се в кафето.

 

Още по темата