За Жени Здраве Пробемите с паметта и безсънито

Пробемите с паметта и безсънито

Здраве - Здраве

ПРОБЛЕМИТЕ С ПАМЕТТА:
Много често не са свързани с възрастта. Не помните каде сте оставили очилата си, преди половин час? Това не трябва да ви отчайва, ако месеци наред сте изпитвали тежестта на стреса. Защото в такъв случай организмът ви е отделчл прекалено много кортизол, а той има отношение към "записването" на информацията и припомнянето и след това.

Този хормон влияе и върху хипоталамуса-жлезата, която е свързана с тайната памет. Опитайте се да възстановите баланса,като включите в деня си любими занимания-просто отделете част от времето си за тях. Изследвания показват, че това помага на паметта, защото я разтоварва от стреса. Дребните радости ще понижат нивото на кортизола, а вие отново ще се приближите към предишните възможности на "записването" на информация в мозъка.

ПРОБЛЕМИ С БЕЗСЪНИЕТО:
Безсънието също може да има хормонална причина. Най-често тя е свързана с рязко понижаване на прогестерона, който е истински релаксант. Колебанията на този хормон се прекратяват, когато спре менструацията, но това разбира се, не означава, че трябва да разчитате не менопаузата, за да сте спокойни и да спите добре. Опитайте се да си помогнете като пиете повече течности, изключете кофеина от всекидневното си "зареждане" с енергия. Два часа преди сън изпийте чаша топло мляко, хапнете 2-3 ореха, но ако това не помага, потърсетепомощта на лекар.

 

Още по темата