За Жени Здраве КОПРИВНА ТРЕСКА /УРТИКАРИЯ/

КОПРИВНА ТРЕСКА /УРТИКАРИЯ/

Здраве - Здраве

Копривната треска /уртикария/ е едно от най-често срещаните алергични заболявания на кожата. Засяга хора от всички възрасти, които имат повишена чувствителност към дразнители от най-разнообразно естество. Заболяването започва с внезапна поява на силен сърбеж и повишаване на температурата - оттук и названието копривна треска. Болестта се проявява с характерни обриви, наречени уртики или кабари. Те представляват надигнати над нивото на кожата изменения, силно сърбящи, траещи от няколко минути до няколко часа. Разполагат се по гърба, крайниците и лицето. Могат да засегнат и клепачите, устните, половите органи, а така също и лигавицата на устата, ларинкса и фаринкса. При последните локализации, ако не се вземат навреме мерки, може да се получи задушаване.

Протичането на копривната треска може да бъде остро и хронично. При острата форма обривът се явява внезапно, трае няколко часа или дни /до 1-2 месеца/ и изчезва без да оставя следи. Хроничната форма се характеризира с дълготрайно /често продължаващо години/ появяване на обриви и склонност към постоянни повторения. Най-чести алергени, причиняващи копривна треска, са хранителните продукти - яйца, месо, риба, ягоди, шоколад. На второ място по честота се нареждат лекарствените средства Повторното инжектиране на различни серуми с лечебна цел може да причини серумна болест и копривна треска. Нерядко различни чревни паразити играят същата роля. От голямо значение е също състоянието на нервната система, на вътрешните органи.

При лечение на копривната треска от най-голямо значение е да се открие и отстрани причината на заболяването - храни, лекарства и др. За тази цел пациентът трябва да се самонаблюдава много внимателно. Първата помощ, която трябва да се окаже на болния до идването на лекаря, е да му се даде някакво слабително средство /рициново масло, английска сол и др./, за да се намали интоксикацията. През първите 1-2 дни се остава на лека храна - чай със сухар и ябълки. Не трябва да се приемат никакви лекарства. За успокояване на сърбежа се препоръчва мазане с ментолов спирт, разреден оцет . Хроничните форми на копривната треска се влияят много добре от пребиваване във висока планина /над 1600м./, както и от балнолечение /Банкя, Варшец. Наречен/.

 

Още по темата