За Жени Здраве ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ !!!

ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ !!!

Здраве - Здраве

1. ДА СЕ КОНСУМИРА ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА - Включвайте в менюто си плодове и зеленчуци, най-малко по 5 пъти на ден. Избягвайте консумацията на консервирани храни - те имат високо съдържание на сол и наситени мазнини.

 Предпочитайте предимно ненаситените мазнини - съдържащи се в  царевичното олио, зехтина, маслото от рапица, рибата, ядките и др. Да се ограничи дневният пример на наситени мазнини в храните от животински произход - месо и млечни продукти. Вместо червено месо консумирайте повече филе и бяло месо, риба и рибни продукти, защото ненаситените мазнини, които те съдържат, повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта.

2. ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ - 30 минути движение на ден могат да ви предпазят от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

3. ОТКАЗ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО - Преодоляването на този вреден навик намалява наполовина риска от сърдечносъдови заболявания.

4. ОГРАНИЧАВАНЕ ПРИЕМА НА АЛКОХОЛ - Прекомерната употреба на алкохол може да повиши кръвното налягане и да доведе до напълняване.

5. ПОДДЪРЖАНЕТО НА НОРМАЛНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО - Отслабването и намаляването приема на сол води до понижаване на кръвното налягане. Хипертонията е най-рисковият фактор за мозъчен инсулт.

6. ПРОФИЛАКТИКА - Не пренебрегвайте редовните прегледи и консултациите за измерване на кръвното ви налягане, холестерол, кръвна захар, както и индексът на телесната маса.

7. ИЗБЯГВАНЕ НА ЦИГАРЕН ДИМ - По време на работа настоявайте за чист въздух. Пушачите нарушават вашите права.

8. ПРИДВИЖВАЙТЕ СЕ ДО РАБОТНОТО МЯСТО С велосипед, изкачвайте стълби през обедната почивка или повървете една спирка.

9. ВНИМАТЕЛНО ПОДБИРАНЕ НА ОБЕДНОТО МЕНЮ през работната седмица. По време на работа човек е силно предразположен към нездравословно хранене. Посещавайте заведения, които предлагат здравословно меню.

10. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА НАМАЛИТЕ СТРЕСА и напрежението, като през обедната почивка се разхождате на свеж въздух, по възможност правете упражнения 2 пъти на ден, по минимум 5 минути.

 

Още по темата