За Жени Здраве СЪВЕТИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ХИПЕРТОНИЯТА

СЪВЕТИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ХИПЕРТОНИЯТА

Здраве - Здраве

Хипертониците често повишават кръвното в сутрешните часове - от 6 до 8 например. Но дори тези, които не пропускат да пият хапчетата си, и те страдат от сутрешно ''скачане'' на кръвното.  Какво трябва да предприемете, ако сутринта установите, че кръвното налягане пак е повишено?

 

Преди всичко се облечете топло - от това периферните кръвоносни съдове ще се разширят, част от кръвта ще се премести към тях и кръвното налягане в организма ще се понижи. Пийте горещо питие или хапнете гореща храна - оптималният вариант е овесена каша.

За понижаване на кръвното налягане помага и следната процедура. Потопете краката си в съд с гореща вода или поставете ръцете си под горещия кран на чешмата. Периферните съдове на ръцете и краката ще се разширят и кръвното налягане ще се понижи. Но трябва да внимавате - горещата вода увеличава риска от варикозно разширени вени на ръцете.

И още един начин, който не изисква никакви средства. Седнете и поставете показалците си в ушите по такъв начин, че ноктите да са насочени напред. Извършвайте такива движения, сякаш почиствате ушите си. Обаче го правете внимателно, за да не издраскате слуховия проход. След известно време кръвното налягане се понижава.

Потапяте си краката за 15 минути в съд с гореща вода. След това вземате чифт вълнени чорапи и ги напоявате с оцет /най-добре ябълков/, сложете ги на краката и отгоре ги увиите с полиетиленови торбички. А най-отгоре за да не мирише омотайте плътно с кърпа и дръжте така компреса до сутринта. Изпълнете процедурата 3 вечери подред.

 

Още по темата