За Жени Здраве ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК ЧРЕЗ ХРАНАТА

ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК ЧРЕЗ ХРАНАТА

Здраве - Здраве

Оценено е, че хранителните фактори увеличават риска за развитието на около 30% от раковите заболявания в индустриалните страни, което прави нездравословното хранене втората след тютюнопушенето отстранима причина за рака.

 

ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕГЛОТО СИ В ГРАНИЦИТЕ НА НОРМАЛНОТО - свръх теглото и затлъстяването заедно с физическата неактивност допринасят за 1/5 до 1/3 на някои от най-разпространените видове рак, специално рак на гърдата /развиваща се в менопаузата/, дебелото черво, матката, бъбреците, панкреаса. Счита се че свръхтеглото и затлъстяването, при които има увеличаване на мазнините в тялото, води до повишено натрупване на мастно разтворими химически канцерогени.

ПОДДЪРЖАЙТЕ И РЕГУЛИРАЙТЕ ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ - има убедителни доказателства, че физическата активност намалява риска от рак на дебелото черво. Такива данни са установени и за рак на гърдата. Механизмът на благоприятното действие на физическата активност се свързва с намаляване на така нареченото транзиторно време /време за преминаване на канцерогенните вещества през организма./ За поддържане на нормално тегло и намаляване на риска от рак при хора със заседнал начин на живот е необходима всеки ден в продължение на 60 мин. умерена до интензивна активност, например бързо ходене.

АКО ПИЕТЕ АЛКОХОЛ, УПОТРЕБЯВАЙТЕ УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА - прекаляването увеличава риска от рак на устната кухина,  черния дроб, дихателната тръба, хранопровода, гърдата. Не е възможно да се даде точен съвет за умерена алкохолна консумация. За неувреждащо здравето количество алкохол  се приема за мъжете 20-25 г. алкохол дневно, а при жените 20 г. алкохол дневно.

ОГРАНИЧАВАЙТЕ УПОТРЕБАТА НА СОЛ - високото съдържание на сол в храната уврежда мукозния слой на стомашната лигавица. По този начин създава условия за въздействие на кацерогените, попаднали в стомаха чрез храната, и увеличава риска от рак на стомаха. Горната граница за безопасен прием на сол е 5 г., а средния българин приема 15-20 г.

КОНСУМИРАЙТЕ В ОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА КИНСЕРВИРАНИ МЕС - при прибавяне на нитрит с цел консервиране в мастни продукти могат да се образуват нитрозосъединения. Този риск значително се намалява чрез възприетите в производството на тези храни ограничаване на влагането на нитрит и включването на витамин С, които потиска образуването на нитрозосъединенията. Въпреки това специалистите съветват да се ограничи консумацията на тези храни.

ИЗБЯГВАЙТЕ МНОГО ГОРЕЩИТЕ ХРАНИ И НАПИТКИ - те увеличават риска от рак на хранопровода.

 

Още по темата