За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО БЯС

БЯС

Заболяването се причинява от вирус, който се размножава и разпространява в нервната система и се предава на човека чрез ухапване от заболели животни /кучета, котки, лисици, прилепи, мишки, зайци, овце, свине и др./.

Виръсът прониква от мястото на нараняването до централната нервна система по пътя на периферните нерви.

Инкубационният период /безсимптомен период/ е 10-12 и повече дни /средно 40 дни/. Инкубационният период е по къс при ухапване в областта на лицето и по дълъг - при ухапване в краката.

Болестта започва с неспицифична фаза - депресия, стягане в гърдите, болки в ухапаното място, болки по хода на нервите, липса на апетит, общо неразположенйие. След няколко дни настъпва енцефалитна фаза с повишаване на температурата, широки зеници, сълзене, спазъм на диафрагмата и гълтателната мускулатура с трудно дишане и гълтане, особено при пиене на вода. Страхът предизвиква местен и общ спазъм, прерастващ в гърч. В крайната паралитична фаза налице е обилно изпотяване, слюнкоотделяне, делир с редуване на помрачено и ясно съзнание. Смъртта настъпва в състояние на повишена температура. Продължителността на болестта е от 1 до 20 дни.

Последна промяна (Понеделник, 30 Август 2010 20:53)

 

Още по темата