За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ГРЕЯНО ВИНО

ГРЕЯНО ВИНО

Да си направим греяно вино, с което да стоплим не само тялото, но и душата и сърцето. Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на подправки, канела и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придават по приятен и благороден аромат.

 

Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекциозни заболявания, при физическо и психическо изтощение.

Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето и някои рецепти за това чудесно питие.

КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА - 1 бутилка трапезно червено вино, 5-6 карамфилчета, мускатно орехче - количеството му е според вкуса, 60-70 мл. вода, 1 с.л. захар. Карамфилчетата и настърганото мускатно орехче се заливат с вода в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 л.захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се налее в керамичен чайник.

ЯБЪЛКОВО ГРЕЯНО ВИНО - 1 л. червено вино, чаша и половина захар, 2 ябълки, 15-20 зърна черен пипер, канела на пръчки, 4-5 зърна карамфил, лимон. Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда до кипване. Сваля се от огъня и се оставя за 15-20 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълки.

АРОМАТНО ВИНО - 1 бутилка червено вино, 1 чаша вода, 1 чаша мед, 1 чаша ром, 1 чаша захар, карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус. В тенджерка се излива виното. Добавя се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено, се разлива горещо по чашите.

Последна промяна (Събота, 07 Август 2010 16:52)

 

Още по темата