За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ОСЕМ ВИРУСА НОСЯТ ХЕРПЕС

ОСЕМ ВИРУСА НОСЯТ ХЕРПЕС

ЗАРАЗИ ЛИ СЕ ВЕДНЪЖ, ЧОВЕК ТРУДНО МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ РЕЦИДИВИТЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО.

 

Осем вируса стоят в основата на вирусните инфекции, е доказано от съвременната наука. Най-честият причинител на болезненото и предизвикващо психологически дискомфорт заболяване обаче е т.нар. вирус на обикновения херпес.

Той се предизвиква от вируса на обикновенния херпес, които практически не се поддава на лечение.

Вирусът има два основни типа - вирус на обикновения херпес 1 и вирус на обикновения херпес 2. С тях човек може да се зарази и едновременно. Оралният херпес се предава при контакт с болен чрез целувка или кухненски прибори. Генеталният херпес се предава по полов път.

Ако след попадане в организма вирусът не се унищожи от имунната система, то той попада сред клетките на кожата и започва да се размножава. На този стадии не се получават никакви симптоми. Те се появяват, когато вследствие на размножаването кожните клетки започнат да се разрушават. Последиците са възпаления, пълни с течност мехури, рани. След това вирусът попада в нервните клетки, където остава в неактивна форма. По-късно започва нов процес на размножаване, който протича със същите симптоми. За целите на профилактиката препоръчително е да се избягват настиването, физическото и умственото пренапрежение, а храната да е богата на белтъчини и витамини.

В периода на острото протичане на заболяването трябва да се спазват няколко правила, за да не бъдат заразени околните - ръцете да се мият след всяко докосване на заразената кожа, да се използват отделни уреди за хигиена, особено кърпи за лице, а след ползване на таолетната да се дезенфекцира чинията. При генетален херпес е нужно въздържане от полов контакт.

Все още не съществуват препарати, които могат да доведат до пълно лечение.

Последна промяна (Събота, 07 Август 2010 16:48)

 

Още по темата