За Жени Здраве СИМПТОМИ НА БОЛНИЯ ЧЕРЕН ДРОБ

СИМПТОМИ НА БОЛНИЯ ЧЕРЕН ДРОБ

Здраве - Здраве

След дългото зимно натоварване и пролетната умора черният дроб на всеки от нас е особено уязвим и все по трудно се справя с натоварването. Това най-вече важи за онези хора, които не искат да постят. През лятото основният филтър на организма - черният дроб, изисква повишено внимание. Той е органът който не боли, но страда. Често чуваме някои да казва, че го боли черният дроб.

 Всъщност не е така - тези хора грешат. Болката в дясното подбедрие е признак за проблеми с жлъчните пътища и задстомашната жлеза. Самият черен дроб не боли, той няма нервни окончания. Затова при проблеми с черния дроб можем само да усещаме тежест в дясната половина на гръдния кош. Но в повечето случаи ние дори не се досещаме, че черният дроб страда и оттам идват всичките ни проблеми.

КАК МОЖЕМ ДА ПРОВЕРИМ ДАЛИ Е В РЕД ЧЕРНИЯТ НИ ДРОБ?

Разбира се по тревожните сигнали. Да разберем дали имаме проблеми с дроба, ще ни помогнат следните симптоми:

- киселини след всяко хранене

- горчивина в устата

- слабост, намаляване на работоспособността

- червени петна по кожата

- твърде гладки и сякаш са лакирани дланите ни

- жълти кръгове около очите, а бялото в окото почервенява

- често появяващи се главоболие и тежест в слепоочията

Ако тези симптоми започнат да се появяват по-често, трябва веднага да си направите биохимичен анализ на кръвта. Хубаво е да ви изпратят и на ултразвуково изследване. Така ще можете да видите дали е нарушена структурата на черния дроб, неговите размери, мастната му дистрофия, дали нямате хепатит или цероза. Това е необходи,о, за да не допускате сериозни нарушения във функциите на този орган, защото се лекуват много трудно.

 

Още по темата