За Жени Здраве ЛЕКОВИТИ БИЛКИ ЗА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ЛЕКОВИТИ БИЛКИ ЗА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Здраве - Здраве

В аптеките се предлагат различни билки за хронични бъбречни оплаквания, някои от които можем да си набавим и сами от природата. Много от лековитите растения обаче се предлагат в комбинация под формата на чайове.

 

ЦЕЙЛОНСКИ БИЛКОВ ЧАЙ - за бъбреци също е познат и разпространен в родната ни медицина. Той e приготвен от лекарствени растения на основата на Пол Пала, което е традиционно използвано растение в аюрведическата медицина. В цейлонският чай се съдържат още изсушен цвят от Белли и изсушен Ранван. Комбинацията от билки намалява концентрацията на пикочна киселина в организма, променя РН-то на урината, разтваря някои бъбречни камъни и спомага за тяхното отделяне. Чаят има антибактериално, противовъзпалително, диуритично, противооточно, меко слабително и детоксично действие. Използва се при бъбречно-каменна болест, инфекции на пикочните пътища, отоци и стомашночревни разтройства. Чаят е подходящ и за възстановяване след прекарани простудни заболявания.

МЕЧОТО ГРОЗДЕ се предлага освен самостоятелно като изсушена билка и под формата на чай и комбинация с други растения. То е едно от най-изпитаните и често аптекарите и лекарите го препоръчват при бъбречни оплаквания и цистити, като най-вече спомага изхвърлянето на песъчинки. За да има ефект, е добре отварата от мече грозде да се приема три пъти на ден по 200 мл. преди хранене, а курсът на лечение трябва да продължи поне 20 дни.

БИЛКОВ ЧАЙ ЗА ХРОНИЧНИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ се прави от стръкове от полски хвощ и жълт кантарион, плод от хвойна, ленено семе и мента. Комбинацията от лечебните  растения, притежава противовъзпалителен и диуритичен ефект. Освен при хронично възпаление на бъбреците чаят помага при изхвърлянето на кристали и песъчинки от бъбреците. Тази комбинация от билки обаче не е препоръчителна при бременни жени и при деца до 14 години.

 

Още по темата