За Жени Ръце и нокти Ръце ВАРИКОЗА НА РЪЦЕТЕ

ВАРИКОЗА НА РЪЦЕТЕ

Когато говорим за варикоза, винаги си представяме разширените вени по краката си. Но за съжаление, вените разположени под китката, на горния край на дланта, също страдат от разширяване.

 

Причините са прости - пренасяне на големи тежести, заседнал начин на живот, сезонна работа в градината - въобще когато ръцете са по-дълго време отпуснати надолу. За да не се стига до такова състояние, носете тежките предмети със специални колички. Старайте се ръцете ви при ходене да не са отпуснати надолу, винаги когато се сетите, ги повдигайте, хващайте се например за дръжката на чантата. Избягвайте топлинните процедури, те отпускат вените. А също и горещите бани и излагането на слънце. А когато перете и миете съдове използвайте не гореща, а топла вода.

Всекидневно на трапезата ви трябва да има цвекло, зеле, патладжани, домати, пипер. Не забравяйте и за горските плодове, преди всичко черна боровинка, къпини, вишни, сливи.

В кожата на ръцете се съдържа 5 пъти по-малко вода отколкото в кожата на лицето, Затова кожата на ръцете често се обезводнява. Предлагаме ви малък комплекс упражнения, които са отлична тренировка за вените. Правете ги няколко пъти на ден, особено след като измиете пода или работите в градината.

1. Изпънете ръце напред на нивото на гърдите и започнете да свивате в юмруци, след което да разтваряте ръцете си - направете 10 пъти.

2. Повдигайте ръце бавно нагоре пред себе си и също така бавно ги отпускайте - направете 10 пъти.

3. Задържайте китките на ръцете на нивото на гърдите и започнете да ги въртите по посока на часовниковата стрелка - 10 пъти, след това в обратна посока пак 10 пъти.

4. Разтворете ръце встрани и започнете да ги въртите в лактите по посока на часовниковата стрелка - 10 пъти, след това в обратна посока - 10 пъти.

5. Редовно сутрин обливайте ръцете от раменете надолу първо със студена, а след това с топла вода.

 

Още по темата