За Жени Забавно ЛЮБОПИТНО ДЕПРЕСИЯТА ИМА МНОГО ЛИЦА

ДЕПРЕСИЯТА ИМА МНОГО ЛИЦА

Депресията е едно от най-разпространените заболявания. Тя се увеличава с напредването на възрастта. Сред населението над 65 години се съобщава за честота между 25-30%. Депресията се наблюдава два пъти по често при жените, отколкото при мъжете.

 

За възникване на това заболяване съществуват предполагаеми етиологични и патогенетични фактори. Такива са генетичните и биохимичните фактори, хронобиологичните промени, факторите на средата и други.

ДЕПРЕСИВНИЯТ СИНДРОМ ВКЛЮЧВА:

- болестно потиснато настроение /дистимия/.

- забавен мисловен процес

- понижена действена активност /хипобулия/.

Потиснатото настроение и тъгата са основните и най-характерните прояви на заболяването. Болните се чувстват потиснати, с липса на желание за работа, склонни са към песимизъм, стават затворени и чувстват безпричинна мъка и тъга. В много случаи болните изпитват и страх и необяснима тревожност. Те са безразлични и безчувствени към всичко, дори и към най-близките си хора.

Понижената действена активност /хипобулия/, се проявява с чувство на умора, несигурност и нерешителност. Движенията са забавени, мимиката е застинала с израз на тъга. При тежка депресия болните не могат да плачат. Характерни за депресията са честите въздишки. Наблюдават се промени и в мисловния процес - той е забавен, болният борави с малко думи. Тези хора много често изпитват депресивни налудности. Най-честото депресивно налудно изживяване е чувството за вина.

Пациентите страдат от нарушения в съня, загуба на апетит, загуба на либидо и сексуални нарушения, главоболие и аменорея. Клиничната картина на депресивните разстройства се отличава с голямо разнообразие и води до многобройни разновидности.

КЛАСИЧЕСКА ДЕПРЕСИЯ - обикновено се среща в млада възраст и се характерезира с три основни симптома - забавена мисловна дейност, дистимия и хипобулия. Липсват депресивни налудности.

НАЛУДНА ДЕПРЕСИЯ - болните основно изпитват чувство за вина, греховност, обедняване.

ПОТИСНАТА ЗАТОРМОЗЕНА ДЕПРЕСИЯ - среща се по често при жени в старческа възраст Болните са потиснати, тъжни, апатични.

АЖИТИРАНА ДЕПРЕСИЯ - заболяването се наблюдава в напреднала възраст, по често при жените. Болните са психомоторни неспокойни и тревожни. Рискът при самообийство при тях е висок.

АТИПИЧНИ ДЕПРЕСИИ - към тях спадат маскираната депресия, хипохондричната депресия и натрапчивата депресия.

Всички, тези разновидности на депресията се лекуват. Успехът на лечението зависи от това, в кои момент на фазата ще започне то. Ако лечението започне през първите три седмици, фазата може да се прекъсне.

Последна промяна (Понеделник, 28 Юни 2010 13:49)

 

Още по темата