За Жени Коса ОПЛЕШИВЯВАНЕ

ОПЛЕШИВЯВАНЕ

Оплешивяването може да бъде провокирано от редица фактори, сред които са хормоналните промени и генетичните особености. В някои случаи оплешевяването е временно, като симптом на заболяване или страничен ефект на медикаментозна терапия.

 След овладяването на болестта и преустановяване на терапията обикновено окосмяването се възстановява. Когато причините са от хормонално естество, поради възрастови особености или от наследствени черти, засега няма открито ефикасно лечение за заболяването. Освен носенето на перука или наки прийоми в прикриването на оплешивяването с останалата коса, трансплантацията е друг вариант за естетическо подобрение.

ВНИМАНИЕ! - Окапването на косата е доста разпространен проблем, но при различните хора този процес протича по различен начин и в различна степен. Той е свързан и с различни причини, които биха могли да бъдат определени в няколко основни групи в зависимост от причинителя.

СТРЕСЪТ и вълненията се отразяват нагативно на състоянието на косата. Това не става веднага, а обикновено в течение на 2-3 месеца. В стресова ситуация надбъбречните жлези започват да работят в засилен режим и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин, което усилва косопада.

За да се излекува болният, е необходимо да се изследва състоянието на кожата на главата и да се определят необходимите витамини и минерали, които да се приемат. Понякога психотерапията оказва положително въздействие - подобрява психологическото, а от там и здравословното състояние на организма.

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА - нарушенията в работата на щитовидната жлеза са често причина за окапване на косата. Лечението е хормонално и задължително трябва да е предписано от специалист.

ПРЕОБЛАДАВАНЕ НА МЪЖКИ ХОРМОНИ - при повишеното производство в организма на хормона тестостерон някои жени могат да страдат от оплешевяване, характерно за мъжете. Няма повод за притеснения от пълно оплешивяване, но разширяване линията на пътя и оголване на темето е напълно възможно. Лечението съвпада с принципите на лечение на мъжкото оплешивяване.

АВТОАГРЕСИЯ - този тип оплешивяване възниква поради това, че организмът възприема косата като чуждо тяло и я отхвърля. Като правило окапването на косата в подобни случаи става частично, на отделни петна. За избор на лечение е необходима консултация със специалист-имунолог.

Последна промяна (Неделя, 13 Юни 2010 16:51)

 

Още по темата