За Жени Диети ДА ЗАБРАВИМ ЗА ''ИЗЯШ СИ ВСИЧКО''

ДА ЗАБРАВИМ ЗА ''ИЗЯШ СИ ВСИЧКО''

Преяждането е една от основните причини за застрашителните размери на затлъстяването в световен мащаб. Причините за преяждането могат да бъдат най-различни - тъпчене с храна, когато сме под стрес, прекалено предразположение към гастрономията и деликатесите, разширен стомах и често изпитвано чувство за глад.

Последната много често се дължи на неправилни навици, придобити в детството. А именно да изяждаме всичко, което е в чинията, защото в ушите ни още звучи думите на баба : ''Изяж си всичко'' Ако порцията пред детето е съобразена с възрастта, всичко е наред, но често то бива задължено да яде повече храна, отколкото му е нужна. Така впоследствие развива синдрома на ''чистата чиния''.

Това което могат да направят страдащите от него, е да се ориентират към нискокалорична храна. Една голяма порция салата с малко сос или голяма купа с топла рядка супа са напълно достатъчни да заситят глада, като в същото време погълнатите калории са малко.

Друга ефикасна идея е използването на малка по размер чиния. Колкото и да я препълваме, храната, която може да побере е ограничена.

Когато си поръчваме храна или напитка или пък купуваме пакетирани продукти, трябва да се настроим така, че да избираме най-малките разфасовки, особено от калоричните храни. Калории, които не сте купили, не могат да се отразят на талията ви.

Другият проблем идва, когато изядем здравословната си порция, но храната около нас ни съблазнява. Тук просто трябва да проявим воля и да станем от масата. Ако гладът продължава да ни мъчи, най-добре е да го залъжим с ябълка - плод, които се намира целогодишно на пазара.

 

Още по темата